Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da srpski narod u selu Kravice ima grobove, jame, spomen-obilježja, imena stradalih, porodice koje ih oplakaju, ali ni 31 godinu nakon velikog stradanja nema imena ubica, koljača i zločinaca koji su počinili masakr na Božić 1993. godine.

Dodik je naglasio da je nemoguće da jedino srpske žrtve nemaju počinioce i krivce, te da to samo potvrđuje kakva se politika vodi protiv Srba i Republike Srpske i kako se na podmukao način falsifikuje istorija.

– Zločin u Kravicama je samo u jedan u nizu koji govori o kakvim monstrumima je riječ. To nisu ljudi, to su neljudi kojima ništa nije sveto. S jasnom namjerom su najteže zločine činili na najveće pravoslavne praznike, iživljavajući se nad djecom, starim ljudima, nepokretnim i bolesnim Srbima. Zašto su im smetali ti nedužni ljudi, nedužna djeca, starci!? Oni su bili krivi samo zato što su Srbi – istakao je Dodik povodom obilježavanja godišnjice stradanja 158 Srba iz sela Kravice i susjednih zaselaka u bratunačkoj opštini stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić 1993. godine.

On je podsjetio da je etničko čišćenje u srednjem Podrinju počelo u aprilu 1992. godine uništavanjem svega što je srpsko, ubijanjem, pljačkanjem, paljenjem, a sve to pod komandom Nasera Orića koji se danas slobodno šeta, za razliku od velikog broja nevinih Srba koji trunu u sarajevskim kazamtima presuđeni za navodne zločine nad muslimanima.

– To je, nažalost, rezultat rada Tužilaštva i Suda BiH, koji su sve drugo osim pravosudne institucije. Oni ne rade po pravu i pravdi, već po tome ko je koje nacionalnosti. Ako ste Srbin bićete presuđeni bez imalo razmišljanja, presude su unaprijed napisane, za razliku od muslimana koji bivaju oslobođeni po ubrzanoj proceduri ili u najboljem slučaju presuđeni na minimalne kazne. To je ta pravda o kojoj nam pričaju zapadni ambasadori i u koju mi treba da vjerujemo!? – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao da li zaista misle da je srpski narod toliko naivan da poslije nebrojeno počinjenih zločina, namještenih tužilačkih odluka i iznuđenih presuda može da vjeruje u izmišljene institucije kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, gdje se sudi po nalozima zapadnih mentora i gdje su tužioci i sudije sredstva u njihovim rukama za obračun sa srpskim narodom i Republikom Srpskom?

– Sve to nas obavezuje da nikada ne smijemo da zaboravimo Kravice, Bratunac, Podrinje, Krajinu, Romaniju i Hercegovinu. Nećemo dozvoliti da zaboravimo naša staratišta, niti ijednu žrtvu. U bivšoj Јugoslaviji su zatirali svaki trag o srpskom stradanju, zato su nam se zločini i ponovili u posljednjem građanskom ratu u BiH”, naglasio je Dodik za Srnu.

On je rekao da sjećanjem moramo da pokažemo identifikaciju sa našim stradalim i da imamo odgovornost prema srpskim žrtvama.

– Sve dok njegujemo kulturu sjećanja, naše žrtve neće i ne smiju biti zaboravljene. Mi poštujemo svaku majku koja je izgubila svoje dijete, i osjećamo svaku njenu suzu, ali sa druge strane postoji samo jedno – muslimani su žrtve, a Srbi zločinci, što je notorna laž i falsifikovanje istine. Ne smijemo postati kao oni. Ne diramo tuđe, ali ne damo i moramo da poštujemo svoje, prije svega, zbog srpskih humki, zbog naših predaka, ali i potomaka – naglasio je Dodik.

U bratunačkom selu Kravica danas će biti služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić 1993. godine.

Napad na Kravicu na Božić je, prema pričama preživjelih, ali i istorijskim podacima, bio nastavak ustaškog zločina koji je počinjen na Vidovdan 1944. godine kada su ustaše iz okolnih sela zapalile 38 mještana srpske nacionalnosti u podrumu jedne kuće u selu Zonići kod Kravice.

Među zapaljenima su bili jednogodišnja Јefa i 64-godišnji Pavle i Vasilije Pavlović. Za taj zločin niko nije odgovarao.

Autor: SRNA/RTRS