Izjava predstavnika opozicije iz Republike Srpske da je želja Srpske da u skladu sa Ustavom BiH usvoji svoj izborni zakon i da sama na svojoj teritoriji organizuje izbore iz svoje nadležnosti u stvari ustavni puč – predstavlja totalno pomračenje uma, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je Ustav BiH odredio i omogućio da BiH sprovodi izbore za nivo BiH, dakle, za Predstavničkim dom Parlamentarne skupštine i za Predsjedništvo BiH, a da i sam Izborni zakon BiH u Članu 1.1 to potvrđuje i dalje kaže da samo određuje principe za održavanje izbora na ostalim nivoima.

“To nam sve potpuno jasno ukazuje na to da je Republika Srpska i njena Republička izborna komisija u stvari nadležna da organizuje izbore za lokalne zajednice, za Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika Republike Srpske, ali i za Dom naroda Parlamentarne skupštine za koji Ustav BiH kaže da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske”, ukazao je Kovačević u izjavi za Srnu.

On je rekao da svaki normalan čovjek u Republici Srpskoj trenutno ne može da vjeruje i ne može da se ne zapita zar je moguće da predstavnici opozicije iz Republike Srpske radije žele da sa SDA i sa Kristijanom Šmitom uređuju zakon na nivou BiH iako zadire u nadležnosti Republike Srpske, nego da to rade u svojoj Republici Srpskoj, štiteći svoje ustavne nadležnosti i to sa predstavnicima većinske volje naroda i građana iz Republike Srpske.

“Ono što je isto tako bitno jeste da postoji volja da izborni zakon Republike Srpske bude najmoderniji izborni zakon u Еvropi, da se u potpunosti zaštiti integritet izbora i da se obezbijedi ispoljavanje slobodne volje građana Republike Srpske. I tu je isto tako i te kako potrebna opozicija da bi zajedno izabrali najadekvatnije ljude u Republičku izbornu komisiju, ali i da bi obezbijedili ubjedljivo najbolje izborne uslove koji će odgovarati svim učesnicima na izborima u Republici Srpskoj”, naglasio je Kovačević.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da je ova stranka za tehničke izmjene izbornog zakona i da će podržati svaki demokratski donesen izborni zakon koji će odmah od narednih lokalnih izbora omogućiti zaštitu svakog glasa i spriječiti izbornu korupciju.

Predsjednik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je da je ustavni puč namjera Srpske da donese svoj izborni zakon i sama organizuje izbore na svojoj teritoriji u skladu sa ustavnim nadležnostima.

U ponedjeljak, 8. januara, trebalo bi da bude održan sastanak sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka da odgovorno razgovaraju o izbornom zakonu Srpske i načinu na koji se Srpska može zaštititi vlastitim zakonom, što su odbili lideri stranaka opozicionog bloka.

Izvor: SRNA/ATV