Pravoslavni vjernici 7. januara proslavljaju Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji i najveći hrišćanski praznik. Cijene su skočile, ali običaji se moraju ispoštovati, komentar je naših sugrađana koje smo zatekli u prazničnoj kupovini. Kako kažu, prilagođavaju se kućnom budžetu. Prodaja na tržnici inače je skromna, ali u ovim prazničnim danima, primjetna je veća potražnja.

“Najviše se traže kuruzno brašno, pasulj prebranac, pečenje, koke za supu, jaja i orasi za pijukanje te lješnjaci”, rekao je trgovac Milan Kantar.

Bogata ponuda badnjaka nije izostala ni ove godine, a cijene se kreću od 5 do 10 maraka. Dragana Bašić napravila je oko 300 badnjaka.

“Počne se negdje od kraja novembra, sije se žito, pa se nabave panjevi u šumi, zalijepi čašica. U šumu idem po lišće, onda sve to fino spojim i ukrasim šišarkama”, rekla je Bašićeva.

Teško je bilo ne uočiti gužvu pred ribarnicom. Zbog posnog obroka, brojni Prijedorčani strpljivo su stajali u redu, a najtraženija je bila pastrmka i šaran. Za kilogram očišćene pastrmke treba izdvojiti 13,50 KM, za kotlet šarana 26,00 KM, dok kilogram očišćenog šarana s glavom košta 19,00 KM.

“Kupio sam malo pastrmke, oslića, šarana i tako. Cijene bi mogle biti i niže”, smatra Prijedorčanin Milenko Stević.

U Crkvi Svete trojice pripremaju se da dočekaju najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista. Badnji dan biće popraćen tradicionalnim običajima, uz služenje svete liturgije u 9 časova.

“Badnjak dočekujemo kod hrama Svete trojice u 16 časova, kada će biti osveštanje badnjaka, nalaganje na vatru, potom večernje bogosluženje, a nakon toga podjela osveštanih badnjačića koje pripremamo za vjerni narod. Potom slijedi pijukanje za najmlađe te posluženje za sve koji budu u parohijskom centru”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Božićna liturgija počinje u 5 časova. I ove godine, u Crkvi Svete trojice u Prijedoru biće organizovano lomljenje božićne česnice sa zlatnikom i srebrenjakom.

Izvor: kozarski