U  hramu Svete Trojice služena je Božićna liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin je brojnim okupljenim vjernicima pročitao božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

„U svakom od nas do kraja ovozemaljskog života živi dijete. Otkrivenje Božije darovano u Hristu, Duhom Svetim,  upućeno je upravo djetetu u nama. Dijete sluša, čuje i štaviše duhovnom inutuicijom razumije ono što mi takozvani ili samozvani odrasli ljudi niti čujemo niti razabiramo. Dijete u nama zahvalno odgovara Bogu za radost Božića, radost za koju opterećeni, posustali, cinični svijet odraslih više nije sposoban. Čast izuzecima, naravno. Vjerovatno se još jednom djeca ne čude tome što je Bog došao na svijet ili sišao na svijet u liku djeteta, Bogodjeteta, čiji lik danas i dovijeka svijetli sa Svetih ikona, otkrivajući nam ono što je najtananije i najradosnije u hrišćanstvu, tajnu vječnog djetinjstva Božije“, navodi Hrvaćanin.

Budite kao djeca poručuje nam Gospod naš, riječi su pročitane poslanice.

„Ako ga poslušamo shvatićemo sveradosnu blagovjest Božića, to jest tajnu njegovog rođenja. Dijete je bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, ali je i biće zajednice po preimućstvu jer ne može da živi samo bez drugih, bez porodice bez ljubavi. Bogomladenac Isus je po svojoj ljudskoj prirodi takođe bio bespomoćan, uz to odmah po rođenju bio ugrožen mržnjom i smrtnom prijetnjom od strane oblasnog tiranina Iroda opijenog svojom moći i vlašću, ali aposulotno nesvjesnog da to novorođenče u kojem vidi svog budućeg konkurenta u nadmetanju za vlast ne može ubiti jer ono i nije car judejski nego car nebeski, Bogočovjek koji nije došao u svijet da gospodari nego da bude svima sluga i da sebe žrtvuje za život i spasenje svijeta“, navedeno je u poslanici koju je pročitao Hrvaćanin.

U poslanici se ukazuje na to da se danas i u svijetu i kod nas može vidjeti da odrasli ljudi, otpali od Boga, bez griže savjesti ubijaju desetine hiljada djece.

Nakon Božićne liturgije i pričešća vjernici će u krugu svojih porodica i uz svečanu trpezu da proslave Božić.

Izvor: kozarski