Plaštanica se iznosi na Veliki petak koji je njatužniji dan u kalendaru Srpske pravoslavne crkve zbog Hristovog stradanja.

Na ovaj dan ne zvone crkvena zvona i umjesto njih čuje se zvuk klepala

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da je čitava ova posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta Strasna sedmica i da je posvećena stradanjima Hristovim

– Služe se posebna bogosluženja na kojima se prisjećamo stradanja Hristovih. Jevrejski sveštenici predali su na sud Hrista koji je na kraju došao pred rimkog namjesnika Pontija Pilata. On je imao namjeru da ga pusti, međutim narod je bio podgovoren od tih jevrejskih sveštenika koji su se protivili Hristu i nažalost, oni koji su ga čekali, dočekali su ga, ali ga nisu prepoznali i razapeli su ga na krstu. To smo mogli čuti sinoć u 12 Jevanđelja i tokom jutrašnjeg posebnog bogosluženja koje se naziva Carski časovi kada smo se sjećali prvog Velikog petka i prvih stradanja Hristovih – rekao je Hrvaćanin.

Na Veliku subotu koja se obilježava sutra služi će se liturgija Svetog Vasilija Velikog. U nedjelju na dan Vaskrsenja Isusa Hrista ujutru u pet časova u služi se uranak u crkvi Svete Trojice.

Izvor: Srpskainfo