Ne očekujem nikakvu konačnu presudu u procesu protiv Milorada Dodika. Samo mrcvaranje, odgađanje, i na kraju pašće prašina na to kao i na mnoge druge procese, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Srpske, Mirsad Duratović.

Komentarišući Dodikove prijetnje secesijom, rekao je da to ne treba uzimati olako i bezazleno, ali smatra da je „to još jedna od onih izjava koja će poslužiti u sklopu ovog obilježavanja, a sutra će se tražiti neka druga tema, samo da bi se taj sukob sa međunarodnom zajednicom držao na nekom nivou“.

Ocijenio je i da je najava donošenja izbornog zakona RS takođe za dnevnopolitičke potrebe.

-Moguće da će se krenuti u proceduru donošenja tog zakona. Jasno su ustavom propisane nadležnosti CIK. Svako djelovanje suprotno tome je direktno kršenje Ustava BiH, a znamo šta bi se u tom slučaju trebalo preduzeti od tužilaštva i suda, ali i međunarodne zajednice – rekao je Duratović za FTV.

Ističe da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „jako iskusan i mudar političar koji jako dobro zna šta radi, kad se gdje smije i treba pojaviti“.

-I bez obzira na njegov nedolazak, imali smo izjave koje su ipak poslale jasnu podršku da on ipak podržava obilježavanje 9. Januara – navodi on.

Naglašava da se povratnici koji žive u RS posljednjih 20 godina lagano pripremaju za ovakve datume i praznike, jer su, kako kaže, svjesni da će biti provokacija.

-One nisu ništa novo, možda se ranije godina nisu toliko pratili. U Prijedoru smo imali mnogo teže provokacije, od fizičkih napada, bacanja bombi, i svi ti incidenti su ostali neriješeni, tako će ostati i svi ovi koji su se sada desili. To će se sve dešavati dok Tužilaštvo i Sud BiH ne počnu raditi ono što bi trebali, a to je kažnjavati počinioce takvih zločina. Povratnici su ovdje uvijek spremni da se može desiti neka provokacija –  kaže Duratović (SDP BiH).

Autor: Srpskainfo