Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sve što je neustavno i antidejtonsko u BiH nametnuo dio međunarodne zajednice na čelu sa američkim ambasadorom, te da je priča Majkla Marfija o ustavnosti i legitimitetu u BiH cirkuska predstava za dokone.

– Drago mi je što je iskren u dijelu kada govori o sankcionisanju onih koji neće da se povinuju njegovim zahtjevima, pa smo tako, između ostalog, saznali da Republika Srpska ima probleme s internetom zbog akcija Majkla Marfija. Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije Srpske – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je sve što Marfi radi ovdje direktno upereno protiv interesa Republike Srpske, što američki ambasador i ne krije, kao što ne može sakriti ozlojeđenost činjenicom da je na izborima ubjedljivo izabran voljom građana Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da u Ustavu piše da se predsjednik Republike Srpske bira na direktnim izborima od punoljenih birača i da je on tako i biran.

– Međutim, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik u BiH bira na prijedlog strana u Savjetu bezbjednosti UN. Možda Marfi može da izlobira i izjave u Stejt departmentu protiv mene, čak i orden od svog predsjednika, ali ne može da izlobira odluku Savjeta bezbjednosti UN po pitanju svog pulena Kristijana Šmita – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da otuda i svakodnevni napori Marfija da dokaže nedokazivo.

– Marfi kaže da građani BiH očekuju da se ustanovi krivična odgovornost za obilježavanje Dana Republike. Građani Republike Srpske su taj dan slavili u svojim domovima i na ulicama Srpske, da li u te građane o kojima Marfi govori on računa i one što su slavili? – upitao je Dodik.

Što se tiče obilježavanja 9. januara kao Dana Republike, Dodik je poručio Marfiju da će se to nastaviti dok je naroda Republike Srpske.

– Iskoristio bih ovu priliku da mu zahvalim što se potrudio da preletima preko neba Republike Srpske američka avijacija uveliča proslavu 9. januara – rekao je Dodik.

Marfi je izjavio za federalne medije da je “proslava Dan Republike neustavna”, da je “puno ljudi koji se pitaju u vezi sa legitimnošću ishoda izbora za predsjednika Republike Srpske”, te da je “ironično da Dodik voli da govori o legitimnosti Šmita koja je vrlo jasna”.

Autor: SRNA/RTRS