Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da lider PDP-a “Branislav Borenović i ljudi iz ove partije nastavljaju staru praksu da koriste svaku priliku da u inostranstvu pljuju po Republici Srpskoj i njenim institucijama”.

Komentarišući sastanak Borenovića sa Mihaelom Rotom, šefom Odbora za spoljnu politiku njemačkog Bundestaga, Kovačević je rekao da je Rot optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je prijetnja za BiH i mir u cijelom regionu.

– Dakle, nije prijetnja ono što radi njemački ilegalac Kristijan Šmit kojeg su Rot i njegove kolege poslale u BiH i koji prijeti da će Republici Srpskoj oteti imovinu, da će da nameće zakone i umjesto građana uređuje stvari u BiH. Nisu prijetnja ni predstavnici bošnjačke političke komponente koji žele da nestane Republika Srpska i sva prava za Srpsku i srpski narod u BiH, već je, eto, po Borenoviću i Rotu, prijetnja Milorad Dodik kojeg je narod izabrao da štiti njegova prava i koji od toga ne odustaje, pa mu tako sude pred Sudom BiH koji je neustavan – rekao je Kovačević za RTRS.

On je naglasio da je Borenović to poslije pokušao da ublaži napisavši kako je jasno ukazao Rotu da Republika Srpska nije jedan čovjek, nego su Republika Srpska institucije, zaboravljajući vjerovatno, kako kaže, da je najviša institucija u Srpskoj predsjednik Republike, a narod je u ovom mandatu izabrao da taj predsjednik bude Milorad Dodik.

– Јasno je šta je bila uloga i zadatak Borenovića – istakao je Kovačević.

On je naveo da je ranije imao priliku da se susretne sa Rotom i da je već tada vidio da je to čovjek sa kojim nema o čemu da se razgovara.

– Rot je otvoreno rekao da podržava isključivo BiH sa jednom nacijom, u kojoj Srbi ne postoje, u kojoj nema religija, nema mjesta za pravoslavce, nema kultura i jezika, već postoji jedna nacija i jezik. To je za nas koji predstavljamo institucije Republike Srpske neprihvatljivo, ali je za Borenovića očigledno prihvatljivo i to su za njega pravi sagovornici – rekao je Kovačević, koji je i delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kovačević je rekao i da je pitanje za opoziciju u Srpskoj zašto se Borenović predstavlja kao lider opozicije kada je, kako kaže, samo lider jedne manje opozicione sranke.

Autor: RTRS