Svaka naznaka mogućeg napretka BiH na putu evroatlanstkih integracija ohrabruje poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, koji se obrušio na stranačke lidere. Za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovana Kovačevića ovo je poruka upućena liderima trojke, da nemaju pravo da učestvuju u pregovorima i da donose odluke.

Poručuje – niko ne može u ime Bošnjaka pristati na dogovor koji će, tvrdi, dovesti u pitanje budućnost i bezbjednost BiH.

– Ovdje imamo Islamsku zajednicu i poglavara Islamske zajednice koji kaže šta ne smiju da rade političari koji su izabrani od građana. Potpuno je jasno iz tog saopštenja da oni smatraju da za Srbe i Hrvate nema mjesta u BiH, da je BiH zemlja samo za Bošnjake, a da mi možemo da živimo samo po njihovim pravilima i po odlukama koje oni budu donosili o nama – rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da je to izuzetno zabrinjavajuće.

– Ne spadam u ljude koji smatraju da se vjerski poglavari i vjerske zajednice treba da govore o bilo čemu osim o vjeri. Naravno oni imaju pravo da komentarišu društvena dešavanja, ali ovdje imamo nešto potpuno drugo. Imamo poglavare Islamske zajednice koji jasno poručuju političarima, da ne mogu donositi odluke bez njihovog odobrenja – istakao je Kovačević.

On je naveo da tako ne izgleda demokratko, evropsko i sekularno društvo.

– To saopštenje obiluje greškama, pogrešnim tumačenjima i nepravilnostima – smatra Kovačević i kako ocjenjuje, maliciozne tvrdnje Kavazovića o državnoj imovini.

Naveo je da BiH ima svoje ustavne nadležnosti i da Republika Srpska ima svoje nadležnosti, te da niko nikome u tom kontekstu nije nadređen.

– Onda čujemo da je nedopustivo da se državna imovina poklanja entitetima. Međutim, gospodin Kavazović mora da pročita Ustav BiH. U Ustavu BiH je jasno navedeno šta su to autoriteti i nadležnosti – istakao je Kovačević.

Podsjeća da Ustav jasno kaže da 49 odsto teritorije u BiH sa svim onim što se na njoj nalazi pripada Republici Srpskoj.

– Većinom se tiče spoljnog suverenita odnosno spoljne politike BiH, monetarne politike i da sve što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, pripada Srpskoj i FBiH – naglasio je Kovačević.

Dodao da je Kavazovićevo saoštenje  zabrinjavajuće i ima za cilj da ruši dogovor u BiH.

– Kavazović odbija da prihvati realnost, ustavnu realnost u BiH koja kaže da je BiH zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda koji imaju jednaka prava i dva ravnopravna entiteta. Oni smatraju da je Bih samo zemlja za Bošnjake, a da Srbi i Hrvati moraju da se povinuju njihovim odlukama i to je nešto što se sasvim sigurno neće dogoditi – poručio je Kovačević.

Autor: RTRS