ТРЕБИЊЕ, 22. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик дочекао је данас у Требињу министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto govorio je nakon što je otvorio školu u Petrinji o odnosima na Zapadnom Balkanu, dotakao se i BiH, a kazao je i da Rusija nije prijetnja ni jednoj zemlji koja je članica NATO saveza.

Sijarto je juče u Petrinji otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio grad krajem 2020. godine, za koju je Mađarska donirala gotovo 22 miliona evra.

– Nova škola stajaće kao simbol prijateljstva Mađarske i Hrvatske – rekao je tom prilikom Sijarto.

Odnosi zemalja najbolji su na području zaštite manjina, njihovih identiteta i kulturnih ostavština, što je pozitivan primjer za cijelu Evropu, kazao je on  u razgovoru za Hinu.

S druge strane, najslabija karika odnosa Zagreba i Budimpešta je energetska saradnja, tvrdi mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine.

Govoreći o proširenju Evropske unije, on je rekao kako je projekt EU nedovršen dok njegovim članicama ne postanu sve države zapadnog Balkana.

– Vjerujemo da Evropskoj uniji više treba Zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo – kazao je.

EU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobio novu svježinu i zamah, tvrdi Sijarto, pa najavljuje da će Mađarska tokom svog predsjedanja unijom u drugoj polovici ove godine staviti veliki naglasak na ubrzanje tog procesa.

Dotakao se i stanja u Bosni i Hercegovini kazavši kako je Mađarska apsolutno zainteresovana za stabilnost Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da se njegova vlada protivi evropskim sankcijama govoreći o mogućnosti da se to desi u slučaju Milorada Dodika.

Mađarski ministar smatra kako evropske sankcije “nikad nisu uspjele nigdje” te da nema smisla kažnjavati “demokratsko izabranog lidera” jer to samo “pogoršava situaciju”. Budimpešta, umjesto toga, preferira “dijalog i raspravu”, a kroz razgovore s predsjednikom RS shvata da je on “apsolutno predan evropskom putu svoje države”, smatra mađarski diplomata.

Sijarto smatra da se ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti kao zajednički princip koji će ujediniti sve čelnike i narode u BiH, što će smanjiti tenzije.

Mađarski šef diplomatije osvrnuo se i na Srbiju kazavši kako je ona spremna “sutra ući u EU”, pa dodaje da bez nje kao “najveće i najsnažnije” države zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području.

“Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika”, rekao je.

– Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokratije iz Brisela  treba promijeniti prema njoj – kaže Sijarto.

Mađarski šef diplomatije odbacio je izjave zapadnih vojnih lidera, od kojih je posljednji danski ministar odbrane, da bi Rusija za nekoliko godina mogla napasti neku članicu NATO saveza.

– Zašto bi to učinili? NATO je puno snažniji od Rusije. Zašto bi neko napao nekog ko je puno jači od njega, kakvog to smisla ima?”, pitao se Sijarto, pa naglasio da “ne vidi Rusiju kao sigurnosnu prijetnju” ni za jednu članicu Sjevernoatlantskog saveza, prenosi Klix.

Autor: Srpskainfo