Blagajnik i sekretar prijedorskog Medžlisa Islamske zajednice čiji su inicijali Č.H. nije se danas pojavio u Osnovnom sudu u Prijedoru na izjašnjenju o krivici po optužnici za pronevjeru i falsifikovanje isprave, pa je novo ročište zakazao za 7. mart.
Optuženi je dostavio dopis i potvrdu poslodavca da radi u Sloveniji i da do maja nema slobodnih dana, pa ne može doći, na šta je sudija Predrag Tepić rekao da će u slučaju da se ponovo ne pojavi biti raspisana potjernica.

Tepić je naglasio da se ne može čekati maj, budući da je riječ o teškim krivičnim djelima koja se optuženom stavljaju na teret.

Optuženom je prvo bio dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, advokat Dunja Matijašević, a danas je zastupanje preuzeo advokat po izboru optuženog Zoran Mrđa.

Sudija je od branioca zatražio da u toku današnjeg dana sudu dostavi adresu optuženog u Sloveniji.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor zastupa Sanja Đaković.

U optužnici se navodi da je Č.H. od početka 2018. godine do septembra 2019. godine protivpravno prisvojio 268.722 KM od gotovine koja mu je uplaćivana kroz blagajnu /ukupno 161.972 KM/ i od naplate “kurbana” od po 350 KM po komadu, za šta je izdao 305 priznanica /ukupno 106.750 KM/.

Taj novac nije položio na račun Medžlisa, već zadržao za sebe, a, da bi prikrio stvarno stanje na računu, preinačio bankovne izvode od 30. i 31. avgusta, te 4. i 5. septembra 2019. godine, gdje je, umjesto stvarnog stanja na računu od 7.820 KM, unio lažno stanje na računu od 101.820 KM i takvo prezentovao predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, licu E.D.

Krivični zakon Republike Srpske propisuje kaznu zatvora od dvije do 10 godina za onoga ko protivpravno prisvoji novac koji mu je povjeren u radu u pravnom licu, a iznos pribavljene imovinske koristi prelazi 50.000 KM, te novčanu ili kaznu zatvora do tri godine za onoga ko preinači pravu ispravu i upotrijebi je kao pravu.

Izvor: SRNA/kozarski