Vlada Srpske dopunila je Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS za finansiranje iz budžeta u 2024. godini, sa raspodjelom sredstva, kojom će biti finansirano ukupno 12 projekata u iznosu 58,3 miliona KM.

Izmjenom odluke u prioritetne projekte, koje je Vlada ranije utvrdila, je uvršten i nastavak finansiranja projekta “Adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u JZU SBFMR “Mlječanica” Kozarska Dubica nastavak finansiranja“, u iznosu od pet miliona KM.

-U toku 2023. godine su započeti projekti izgradnje sportskih terena, izgradnja objekta vešeraja, radovi proširenja restorana, ugradnja agregatske jedinice sa instalacijom, kao i asfaltiranje saobraćajnica unutar kompleksa, a za završetak navedenih radova neophodna su sredstava u iznosu od 4 miliona KM – saopšteno je iz Vlade RS nakon današnje sjednice.

U toku 2024. godine planirana je izgradnja vještačkih jezera sa šetališnim zonama u vrijednosti oko 6.000.000 KM, te novog smještajnog objekta vrijednosti oko 7.000.000 KM.

S tim u vezi je ova zdravstvena ustanova, na čijem je čelu Darko Banjac, predsjednik NPS, uputila prijedlog da novi projekti budu uvršteni u Program javnih investicija RS, te da se odobre sredstva u iznosu od 9.000.000 KM od čega je 4.000.000 KM za završetak započetih projekata, a 5.000.000 KM za nove projekte.

Na osnovu navedenog odobreno je da se za projekat „Adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u JZU SPFMR “Mlječanica” Kozarska Dubica – nastavak finansiranja“ obezbjede sredstva na poziciji „Javne investicije“ u 2024. godini u iznosu od pet miliona KM.

Podsjećamo, Okružno javno tužilaštvo Prijedor ranije je saopštilo da je formiralo premet o javnim nabavkama u Banji Mlječanica. Kako je Srpskainfo posala, ta ustanova je neke od najskupljih poslova povjerila firmi “Šumil”. Darko Banjac je partijski šef Milošu Šuvaku, sinu vlasnika navedene firme, Milana Šuvaka.

Šta Vlada još finansira

-Na osnovu ranijih odluka Vlade, na prioritetnoj listi projekata koji će biti finansirani iz sredstava javnih investicija su Sanacija objekta JU OŠ „Nikola Tesla“ Derventa, u ukupnom iznosu od 5,2 miliona KM i sredstava za projekat izgradnje osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu, u iznosu od milion KM. Iz javnih investicija će sa tri miliona KM biti sufinansiran i projekat izgradnje sportske dvorane u Doboju. Takođe, iz javnih investicija su planirana i sredstava za izgradnju objekta za potrebe Policijske uprave Istočno Sarajevo u iznosu od četiri miliona KM, planirana su i sredstva za nastavak radova na uređenju i sanaciji vodoprivrednih objekata na teritoriji sliva Save, u ukupnom iznosu od 9,3 miliona KM, dok je dva miliona KM planirano za prvu fazu dogradnje i proširenja sistema protivgradne zaštite Republike Srpske – saopšteno je.

Autor: Slobodan Popadić/Srpskainfo