Punih osam godina, Prijedorčanin Darko Vujasinović organizuje putovanja ka dalekim destinacijama. U početku su to bile manje grupe, dok ih je na poslјednjem putovanju bilo devetnaest. Zimi se putuje tamo gdje je lјeto, ali se kod odabira pazi da to budu zemlјe u kojima se može mnogo toga vidjeti, jer ih samo sunčanje i izležavanje na plaži manje zanima.

Ovogodišnje putovanje, Vujasinovićeva grupa počela je iz Zagreba, preko Istanbula, do Kuala Lumpura u Maleziji.

„Maleziju smo odabrali, jer nam za nju nisu potrebne vize i odatle smo mogli bez problema letjeti dalјe. Tamo smo bili dva dana. Kuala Lumpur je moderan, divan grad, sa ogromnim zgradama, među kojima se ističe Petronas Twen Tower, koji je i simbol Kuala Lumpura. Narod je prijatelјski raspoložen prema turistima i vrlo su gostolјubivi. Zanimlјivo je da smo tu jeli najjeftiniju hranu ikad u ‘Mekdonaldsu’ .Tamo sam sreo i prijatelјa Novozelanđanina s kojim sam, prije nekih 18 godina, radio u Prijedoru u EUFOR-u. Dokaz koliko je svijet mali“, sa osmijehom priča Darko i dodaje da je klima u Maleziji trenutno nepodnošlјiva, da je ogromna vlaga u vazduhu, često pada kiša i mnogi su teško podnijeli ovu klimatsku promjenu.

Iz Malezije su otputovali u Puket na Tajland, gdje su proveli sedam dana. Darko priča da su baš uživali, kupali se, sunčali, iznajmili skutere i njima stizali svuda.

„Saobraćaj je jako frekventan, ima puno traka. Neki iz naše grupe su po prvi put sjeli na skuter, ali snašli su se i položili (smijeh). Na izlete, na obližnja ostrva išli smo brzim gliserima, a tu smo posjetili Maja Beach, gdje je sniman film ‘The Beach’ sa Leonardom di Kaprijem. More je pretoplo. Ručak smo znali plaćati po tri evra, jer su cijene izuzetno pristupačne u manjim restoranima, van centra grada. Na Puketu smo vidjeli i jahali slonove, bilo je to neobično iskustvo i doživlјaj. Doživlјaj je bio vidjeti i majmune na plaži Monkey beach. Eh, tu smo naučili da im ne smiješ prvi prilaziti, nego ih pustiš da oni priđu tebi. Bili smo smješteni u samom centru Puketa, gdje je jako bučno po cijelu noć, jer je to središte noćnog života. Tu smo sreli i našeg poznatog pjevača Darka Filipovića, koji je bio na odmoru sa društvom“, kaže Darko.

S obzirom da su svi lјubitelјi dinamičnog odmora, išli su na kratke izlete da bi obišli što više plaža, kojih je tu bezbroj. Sve su, kaže Darko, pješčane, a voda je više zelena nego plava.

Nakon Puketa, dva dana su proveli u Bangkoku, koji je, po riječima našeg sagovornika, prava džungla, a njegovo središte je Ulica Khao san, glavna turistička zona u kojoj vlada velika gužva i buka.

„Odlučili smo da posjetimo pijacu na vodi, odnosno floating market, gdje se vozite kanalima u čamcima, a lokalci takođe u čamcima sjede i prodaju svoju robu, suvenire, hranu i raznoliku robu. Ništa ne možete kupiti bez žestokog cjenkanja. Kanale, koji se ulijevaju u Chao Phraya River, obišli smo tradicionalnim  taliboat čamcima, koji imaju ugrađene motore od džipova. Time smo završili obilazak i boravak u ovom gradu. Iz Bangkoka smo avionom odletjeli u Vijetnam, odnosno mali turistički gradić koji se zove Hoi An, a let je trajao otprilike dva sata, jer se ovaj gradić nalazi baš negdje na sredini Vijetnama“, nastavlјa svoju priču Darko Vujasinović.  Kaže da su ovdje došli s namjerom da se odmore, kupaju i uživaju u ovom živopisnom gradiću.

„Temperatura vazduha bila je oko 30 stepeni, more toplo, plaže bajkovite. U ovom gradiću lјudi mogu posebno uživati u noćnim bojama, zato što je grad prepun šarenih lampiona, ispresijecan kanalima prepunim čamaca, u kojima se voziš i puštaš lampione za sreću. Najviše preovladava crvena i žuta boja, ali treba stvarno doživjeti to šarenilo i neku posebnu atmosferu. I ovdje smo iznajmili skutere, s kojima smo za šest dolara dnevno mogli stići gdje god želimo. Hotel u kojem smo bili, smješten je van grada, jer smo želјeli da se odmorimo. Hotel za dvije osobe sa doručkom, odnosno švedskim stolom, košta vjerovali ili ne, 18 dolara. Organizovali smo izlet na Golden bridge i u srednjovjekovno francusko selo Bana Hills, a ovo selo je, u stvari, replika koje su Vijetnamci sami izgradili. To je raj. Toliko cvijeća, rastinja, lјepote na jednom mjestu, vjerujte da nijedna slika to ne može dočarati“, kaže Darko. Dodaje da do tog sela vodi žičara, u kojoj se bukvalno vozite iznad oblaka, a selo se nalazi na 1.660 metara nadmorske visine.

„Žičara je duga nekoliko kilometara, a ovo selo je bilo udalјeno oko 50-tak kilometara od našeg sela. Tu smo vidjeli i ogromne balerine napravlјene samo od cvijeća i zaista je poseban doživlјaj sve to vidjeti. Bili smo i u Danangu, koji je takođe milionski grad. Htjeli smo vidjeti turističku atrakciju, ogromnog zmaja, koji je napravlјen kao sastavni dio velikog mosta i koji svakog vikenda blјuje vatru. Ovaj grad je specifičan zato što je bio potpuno uništen u Vijetnamskom ratu, a od 2004. godine je doživio potpuni preporod. Baš je doživio procvat“, ističe Vujasinović.

Iz Vijetnama su se ponovo vratili za Maleziju i nakon prospavane noći, avionom su otišli za Istanbul, gdje su prenoćili.

„Obišli smo znamenitosti ovog čarobnog grada. Hotel nam je bio smješten odmah pored Aja Sofije i Kapali čaršije. Na čaršiji smo ponešto i kupili, ali opet uz cjenkanje, jer je to kod njih običaj. Slјedeći dan letjeli smo za Zagreb, a pošto nam nije bilo dovolјno tih 18 dana druženja (smijeh), u povratku smo svratili u Gradišku kod našeg prijatelјa koji je putovao s nama, na vruće, pečeno prase. Zaželјeli se naše hrane“, sa osmijehom kaže Darko.

Tu su već kovali planove za iduću zimu. Mnogi su izrazili želјu da posjete Meksiko ili Kubu. Do sada su mnogi iz ove grupe obišli Zanzibar, Šri Lanku, Filipine, Kambodžu, Kubu, Kolumbiju, Panamu, Tanzaniju, Ruandu, a Dohu i Dubai su obišli kao usputne stanice.

Izvor: kozarski.com