Tokom januara na području Policijske uprave Prijedor bilo je 85 saobraćajnih nezgoda što je za 10 više nego u istom mjesecu prošle godine. U jednoj nezgodi smrtno je stradao pješak, u dvije su teško povrijeđene osobe, dok je u 22 bilo lakše povrijeđenih.

Policijski službenici imali su 20 planskih akcija kontrole saobraćaja sa 1.234 proceseurina prekršaja. Načelnik Sektora policije Zoran Jež kaže da je to za oko 50 odsto više nego u januaru prošle godine.

“Iz saobraćaja je isključeno 98 vozila, 53 odsto više nego u januaru 2023. godine i 181 vozač je isključen iz saobraćaja, što je za 12 odsto više nego u januaru prošle godine. Od ukupnog broja, 162 vozača su isključena iz saobraćaja zbog upravljanja pod uticajem alkohola odnosno odbijanja alkotesta, otprilike prosječno pet vozača dnevno”, izjavio je Jež.

Podsjeća da su osnovni uzroci saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina, nepridržavnje strane kretanja i vožnja pod uticajem alkohola.

“Posebno bih naglasio da su 22 saobraćajne nezgode prouzrokovane od strane vozača koji su bili pod uticajem alkohola što znači da u svakoj četvrtoj nezgodi koja se dogodi lice koje upravlja vozilom i prouzrokuje nezgodu  je pod uticajem alkohola. Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, događa se u periodu od 12 do 20 časova. Zbog toga apelujem na vozače da u ovom period budu maksimalno koncentrisani dok upravljaju vozilima, poštuju saobraćajna pravila i propise i obrate pažnju na trenutne uslove i stanje kolovoza“, rekao je Jež.

U prošlom mjesecu dogodile su se dvije teške krađe. Nečelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan kaže da nije bilo krivičnih djela razbojništva, a jedno koje se dogodilo prije par dana, rasvjetljeno je.

“Dvadeset drugog (februara) se desilo razbojništvo nad radnicom kladionice na Pećanima. Tom prilikom uz upotrebu noža maskirani N.N. izvršilac je otuđio 1.180 KM. Ovo krivično djelo je riješeno. Juče smo lišili slobode jedno lice i završavamo kriminalističku obradu pod nadzorom Tužilaštva. Lice je u prisustvu branioca u potpunosti priznalo ovo krivično djelo. Tako da je ovo krivično djelo razbojništva rasvijetljeno”, izjavio je Karan.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica je rekao da se u prvom mjesecu ove godine dogodilo jedno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti počinjeno na štetu policijskih službenika.

“Radi se o licu iz Novog Grada koje je prvo počinilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti prema pripadnicima Sudske policije uputivši im ozbiljne prijetnje, a potom krivično djelo nasilje u porodici. Da bi na kraju policijskim službenicima Policijske stanice Novi Grad takođe uputio ozbiljne prijetnje po život. Navedeni se, da bi izbjegao lišenje slobode, krio od policijskih službenika i protivzakonito uselio u vikend kuću na području Novog Grada. Nakon nekoliko dana, na osnovu operativnih saznanja, isti je lociran od strane pripadnika jedinice žandarmerije PU Prijedor i lišen je slobode”, rekao je Milojica.

Dodaje da je osumnjičenom na prijedlog Tužilaštva, sud odredio mjeru pritvora. U januaru je zabilježeno 79 krivičnih dijela. Najveći broj njih, ukupno 25, odnosi se na imovinska krivična djela.

Izvor: kozarski.com