Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pred BiH otvaranje pregovora sa EU i da je i u Evropi vrijeme za ozbiljne odluke kojima će pokazati da li je odlučna i da li želi BiH za svog partnera.

Dodik je naveo da je sa partnerima u Federaciji BiH (FBiH) urađen veliki posao i da se aktivno radi da se u roku finalizuju rješenja koja će dati tačan datum za BiH.

On je naveo da je EU pozdravljen napredak, ali se i dalje čuju i oni druge koji pokušavaju da nađu izgovor kako bi se zakočio evropski put BiH.

Dodik je uvjeren da su ti glasovi u potpunosti protiv procesa proširenja, te da su se trudili da ne vide ono što je očigledno, da je ispunjeno i više nego što su to uradile mnoge današnje članice.

– Priče o sankcijama nekoliko isfrustriranih parlamentaraca dokaz su da jedan dio Evrope ne razumije složeni sistem uređenja BiH. Svaka njihova poruka je destruktivna i nikome ne pomaže, pa ni Federaciji – istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da su mnogi pokušali da zloupotrijebe priču o evropskom putu kako bi se obračunali s Republikom Srpskom, ali nisu uspjeli u tome.

Evropska unija, podsjetio je, počiva na principima saradnje i dogovora i predstavnici stranaka na vlasti u Srpskoj i Federaciji pokazali su u kratkom periodu da su ugradili te principe u svako rješenje i svaki zakon koji smo donijeli.

– Poštovanje dogovora osnova je svakog napretka i od Evrope očekujemo da pokaže da poštuje BiH konkretnim djelima – otvaranjem pregovora. I u Evropi je vrijeme za ozbiljne odluke kojima će pokazati da li je odlučna i da li želi BiH za svog partnera – napisao je Dodik na mreži Iks.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena da zajedno s FBiH napreduje na evropskom putu i sarađuje sa svima.

– U ovom procesu smo zajedno. Koliko god neki pokušavali predstaviti da je Federacija ta koja nešto radi i predstaviti predstavnike Srpske kao negativce, treba znati da takvim aktivnostima najviše dijele BiH – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da u BiH ostaje jedino rješenje dogovor njenih izabranih predstavnika i poštovanje principa na kojima je nastala.

– Svako ko misli da to može promijeniti igra se sa sudbinom BiH i negira je kao suverenu i samostalnu – zaključio je predsjednik Srpske.

“Srpska otvorena za saradnju sa mađarskim kompanijama”

Republika Srpska je otvorena za saradnju s mađarskim kompanijama koje su izrazile interes za razvijanje projekata iz oblasti energetike, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je danas razgovarao sa Gaborom Orbanom, direktorom u kompaniji “MVM Partner enerdži trejding” iz Budimpešte.

Dodik je na društvenoj mreži Iks naveo da je sa Gaborom, direktorom u kompaniji koja se bavi trgovinom električnom energijom i gasom u 13 zemalja svijeta, razgovarao u Banjaluci.

Autor: SRNA/Srpskainfo