Generalni direktor Еlektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović ponovio je da neće biti povećanja cijene električne energije.

Prema riječima Petrovića, da je uvažena apelacija Nebojše Vukanovića Ustavnom sudu, onako kako je on apelirao, veće račune bi dobilo 86 odsto građana.

-Svako ima pravo da podnese apelaciju na bilo koju odluku ili lokalne ili republičke vlasti. To ne znači da svaka apelacija može da pomogne građaninu. Ovoga puta je bila apelacija od nekih opozicionara koji su probali to da iskoriste kao da će da vrate cijene električne energije nazad – rekao je Petrović.

Međutim, dodaje on, ЕRS je sačinila prijedlog kako bi se mogle napraviti tarifne grupe još prije dvije godine.

-Uputili smo na analizu Regulatornoj agenciji za energetiku koja je po Zakonu o električnoj energetici nadležna da uvodi novu tarifnu metodologiju. Tim sistemom smo zaštitili 86 odsto građana. Građani koji su trošili do 800 kilovat časova električne energije su imali snižene računa ili iste. Oni koji su trošili iznad su dobili veće račune. Međutim, kada se pravila nomentaura u samoj odluci Regulatorne agencije ispalo je da su se i od 500 i 1500 našli se u istoj tarifnoj grupi. Po toj tarifnoj grupi je bilo moguće ispostaviti tri različita računa – kaže  i objašnjava da jedna tarifna grupa ne može imati tri “podtarifne grupe”.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud RS, gledajući pravno, je bio u pravu kada je rekao da je to u istoj grupi, “ali nije poništio vrijednosno grupe”.

Samo treba uskladiti nazive. Međutim, pojedinci iz opozicije, Vukanović prvenstveno, je pokušao da poništi. Da je urađeno onako kako je to on apelirao Ustavnom sudu Republike Srpske, desilo bi se da bi 86 odsto građana imalo povećanje cijena električne energije. Zato je bilo važno da je rukovodstvo Srpske sa najodgovornijim ljudima sjelo i vidjelo da je to u suštini samo pravna forma imenovanja tih grupa. Neće doći do pomjeranja cijena električne energije građanima – kaže Petrović za ATV.

Nema privatizacije

Petrović je rekao da nikakve privatizacije elektroenergetskog sistema Srpske neće biti već da će se graditi novi objekti sa drugim kompanijama.

-Tačno je da ćemo nove objekte praviti sa drugim kompanijama kao što to želimo sa Crnom Gorom. To nije privatizacija već “grinfild” investicija – kaže Petrović.

On je dodao da će u tom slučaju udružiti kapital, napraviti objekat i svako će da koristi svoj dio.

-To se ne može zvati privatizacija već je to model izgradnje novih objekata – rekao je Petrović i dodao da privatizacija ne dolazi u obzir što je više puta ponovio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Struja pala na 70 evra

Petrović ističe i da sa ozbiljnom pažnjom prate poslovanje u ovoj godini.

-Cijena električne energije nije ni blizu onih koje su se projektovale. Pale su na 70 evra, pa čak i niže po megavat satu. Došli smo na cijene koje smo imali prije nekoliko godina, a u međuvremenu su porasli troškovi održavanja, cijena goriva za mehanizaciju u rudnicima, plate, bila je i inflacija. Sa ozbiljnom pažnjom moramo pratiti poslovanje u ovoj godini. Ova tranzicija sa ovako niskim cijenama, a mi kao izvozno orijentisana kompanija nećemo imati benefite koje smo imali u prethodnim godinama – kaže Petrović.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER