Očekivanja su da nakon 21. marta BiH prestane biti kolonija međunarodne uprave, i da istog dana, shodno evropskim stadardima, nestane lažni visoki predstavnik, i da iz Ustavnog suda odu strane sudije, poručio je u Beču predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i lider SNSD.

– Vladavina prava podrazumijeva da strane potpisnice biraju visokog predstavnika kako bi pomogao u provođenju odluka, a potvrđuje ga relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti – kaže Dodik.

– Lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit donosi odluke o zakonima, što danas nigdje u svijetu nema, te naglasio da Republika Srpska neće da živi u neustavnoj BiH – rekao je Dodik.

Istakao je da je BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i stranih sudija Ustavnog suda koji donose odluke mimo Ustava.

Dodik na panel diskusiji u Beču (Foto: RTRS)

Dodik na panel diskusiji u Beču (Foto: RTRS)

– Mi smo pod upravom. Kada tu dodate samozvano Vijeće za implementaciju mira, jasno vam je zašto bi se svi u BiH trebali boriti za njen suverenitet. Nećemo da živimo u neustavnoj BiH – poručio je Dodik.

Poručio je Republika Srpska za ustavnu dejtonsku BiH.

– Mi smo protiv neustavne i antidejtonske BiH. Suprotstavljamo se odlukama nelegalnih stranaca koji neću zakone. To trebaju donijeti tri naroda u dva entiteta. Rekli smo da u toj neustavnoj BiH nećemo da živimo – poručio je Dodik.

Podsjećamo, diplomatsku akademiju u Beču organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.

Autor: RTRS

Foto: twitter.com/MiloradDodik