Osnovni problem Bosne i Hercegovine je da li će se striktno poštovati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav ili će se ići na reviziju Ustava, rekao je advokat predsjednika Republike Srpske, Anto Nobilo tokom obraćanja na panel-diskusiji na visokom nivou o budućnosti BiH u kontekstu njenog evropskog puta u Beču.

– A sve kako bi se riješili problemi – da li će BiH biti država građana ili dva entiteta i tri naroda, da li će biti manje ili više centralizovana, hoće li entiteti ili BiH biti vlasnici imovine i da li će BiH biti država krnjeg suvereniteta kojom upravljaju stranci ili suverena država – dodao je Nobilo.

On navodi da, sva ova legitimna pitanja, umjesto pregovorom naroda, jednostranom akcijom “visokog predstavnika” pokušavaju se razriješiti kroz kazneni postupak.

– Pripremajući se za postupak nametnulo se ključno pitanje prihvatljivosti uloge Kristijana Šmita u državi koja je na EU putu. Šmit je zaključio da je njegov glavni politički protivnik Milorad Dodik, predsjednik jednog od dva entiteta. Šmit je ocijenio ako ga ukloni, ostvariće sve političke ciljeve. Kako uklanja problem – sam dopisuje Krivični zakon, određuje da je krivično djelo nepoštovanje njegovih odluka, i da li se ide u zatvor ili ne – navodi Nobilo.

Nobilo dodaje da u tom slučaju Šmit može da se bavi politikom, ocijenjuje da Dodik “ne poštuje odluke i traži i dobija kazneni postupak protiv njega”.

– Metoda poznata – onaj ko ima vrhovnu moć u državi eliminiše protivnike pomoću političkih kaznenih postupaka – navodi Nobilo.

Autor: RTRS

Foto: RTRS