Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) potpisale su danas Memorandum o saradnji. Memorandumom se uspostavlja dugoročna saradnja dvije institucije u oblasti osiguranja i finansiranja izvoza i sveukupnog privrednog rasta i razvoja na području Republike Srpske i Republike Srbije.

Memorandum su potpisali v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac i direktor AOFI Dejan Vukotić u sjedištu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjoj Luci.

Dokument predviđa međusobnu saradnju s ciljem unapređenja rada i podizanja efikasnosti postojećih aktivnosti i olakšava uvođenje novih finansijskih instrumenata, kao i razmjenu iskustava koja doprinose podsticanju izvoznih aktivnosti i finansiranju privrednog razvoja u cjelini.

AOFI će, kako se navodi, pružiti stručnu podršku i svojim znanjem, iskustvom i ekspertizom podržati napore IRBRS na uvođenju i uspostavljanju programa kreditnog osiguranja, odnosno osiguranja potraživanja izvozno orijentisanih preduzeća na domaćem i izvoznim tržištima, u ponudu finansijskih instrumenata IRBRS.

Predviđa se i mogućnost razmjene eksperata, kao i organizovanja zajedničkih obuka, a sve s ciljem jačanja kapaciteta za realizaciju razvojno orijentisanih projekata od nacionalnog interesa i značaja.

prijedor24h