U Pozorištu Prijedor premijerno je izvedena humanitarna baletska predstava “Prodavnica igračaka”. Riječ je o neverbalnoj plesnoj koreografiji koju je izvelo 37 balerina uzrasta od 3,5 do 12 godine.
“Uzbuđena sam i malo imam tremu jer nikada nisam nastupala sa predstavom”, rekla je devetogodišnja Dorotea koja glumi mačka.

Ovo je prvi put u Prijedoru da je odigrana dječija baletska predstava gdje djeca kroz baletni pokret pričaju priču. Koreograf Brižita Karabašić posebno je naglasila da je zadovoljna četveromjesečnim trudom i zalaganjem ovih djevojčica koje su pokazale svoju ozbiljnost i predanost baletu.

“Djeca će bez teksta da pričaju priču uz predivnu klasičnu muziku Jozefa Bajera. Prije četiri mjeseca sam tek upoznala ove krasne djevojčice koje su se večeras predstavile publici i krunisale svoj rad sa jednom predivnom pričom”, rekla je Karabašićeva.
Kako je riječ o premijernom izvođenju ove baletske predstave, organizatori se nadaju da ce biti prilike i za reprize.
“Ono što smo željeli to smo i ostvarili. Večerašnja predstava je humanitarnog karaktera i ne želimo da vam otkrijemo još na koju adresu će prikupljena sredstva da odu. Želimo da to bude iznenađenje. Mi iz Kola srpskih sestara se nadamo da će večerašnje veče ovoj djeci biti jedan radosni trenutak u njihovim sjećanjima”, izjavila je predsjednica KSS Jadranka Mijić.

Mala škola baleta pokrenuta je u organizaciji Kola srpskih sestara Prijedor, a uz podršku Gradske uprave. Finale cijelog projekta je večerašnja predstava.

Izvor: kozarski.com