Kod hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici organizovane su 18. “Kozarske poklade”. I ove godine mještani Bistrice iz Prijedora i Verića iz Banjaluke domaćinski su dočekali goste sa punim stolovima tradicionalne hrane.

Član Udruženja “Aktiv žena Bistrica” Prijedor Nada Vučkovac ističe da se u ovom kraju tradicija i običaji vjerno njeguje.

“Pripremili smo sir, pitu, bunjgur, kolače razne, mezu, pile, sve je to domaće. Izložile smo ručni rad, to sam i ja radila, moja mama je radila i ove žene druge sve”, kaže ona.

Član Udruženje žena „Verićanke“  Radojka Kukić kaže da radosno dočekuju posjetioce.

“Nas u udruženju ima tridesetak, svaka je pripremila dva različita jela, jedno slano, drugo slatko, a od starih jela smo pripremile pite, bunjgur, cicvaru, poparu, jela naših baka. Prelijepo se osjećamo, to je naš dan i udruženje postoji za ove poklade, jer to je naše, mi smo tu na svom terenu, osjećamo se lijepo, volimo da bude puno ljudi, da počastimo”, priča Kukićeva.

Domaće specijalitete za “Kozarske poklade” spremili su i članovi Udruženja “Kozarčani“ iz Bistrice. Predsjednik Skupštine ovog udruženja Srđan Radulj priča da okupljaju oko 60 članova sa ciljem zaštite kulturnog naslijeđa Kozare i potkozarskih sela.

“Ovo je posljednji dan prije početka Vaskršnjeg posta i posljednji dan kada bi mi pravoslavci trebalo da jedemo mrsnu hranu. Ova manifestacija je jedinstvena po tome što svi ovdje mještani i udruženja pripremaju hranu ili donesu hranu koja je mrsna i danas je sve besplatno. Pijete i jedete delicije, neka razna stara i zaboravljena jela iz Potkozarskog kraja i ne morate ništa da platite. Ovo je dobra namjera da se posljednji dan prije početka posta družimo i veselimo”, kaže Radulj.

Zbog prijateljstva sa Udruženjem “Kozarčani”, na Kozarskim pokladama učestvovalo je i Udruženje ”Bukovačka vila”. Predsjednik ovog udruženja Dragana Amidžić priča da su oni pripremili tradicionalna jela iz svog kraja u Novom Sadu.

“Ima malo sličnosti, kod nas se sprema na jedan način, kod vas na drugi način, ali sve je to isto, sve je domaće i od srca spremljeno. Pre dve ili tri godine upoznali smo članove Udruženja “Kozarčani” i onda su nas oni spojili sa Aktivom žena Bistrica i tada kreće naše druženje koje traje treću godinu”, kaže Amidžićeva.

Značaj ove manifestacije prepoznale su gradske uprave Banjaluke i Prijedora.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković navodi su “Kozarske poklade” mjesto susreta dobrih domaćina i ljudi.

“Važnost potkozarskih sela je ogromna. Ovdje je srpski narod doživio najveću golgotu i stradanje i zaista je pravi Božji blagoslov što postojimo danas ovdje. Ne samo da postojimo, već nas ima. U punoći postojimo, u vjeri, običajima, u svemu onome što mi jesmo. Sela žive, sela se vesele”, izjavio je Stanivuković.

Šef Kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš kaže da je čast prisustvovati ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

“Kada nešto traje toliko dugo godina to zaista pokazuje kvalitet manifestacije i prepoznatljivost i jedinstvenost. Dan uoči početka Vaskršnjeg posta svi smo se sabrali ovdje da baštinimo i njegujemo istoriju, vjeru i tradiciju. Ovo je jedinstveno mjesto zato što upravo ovo mjesto spaja dvije mjesne zajednice Bistricu i Veriće, spaja dva grada Prijedor i Banja Luku. Grad Prijedor i gradonačelnik Slobodan Javor od srca podržava ovu manifestaciju kao što će to činiti i u narednim godinama”, rekla je Dodoševa.

Manifestacija “Kozarske poklade” kao i prethodnih godina počela je služenjem Svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog proroka Ilije.

“Od sutra počinje Veliki, Časni post, a danas je dan Bijelih poklada, dan praštanja, dan mira, čašćavanja, da se jedni drugima izvinimo i onako kako to hrišćanska crkva nalaže da bi ušli dostojno u tok Časnoga i Velikoga posta”, izjavio je jerej Igor Marić, paroh Bistrice i Verića.

“Kozarske poklade” organizuje Srpska pravoslavna crkvena opštine Bistrica – Verići, uz pokroviteljstvo gradova Prijedora i Banjaluke.

Izvor: kozarski.com