U potkozarskom selu Bistrica danas je održana manifestacija “Kozarske poklade”, kojom pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak Vaskršnjeg posta.
U skladu sa epidemiološkim uslovima, na ovogodišnjoj 15. etno-turističko-vjerskoj manifestaciji okupilo se mnogo manje mještana Verića i Bistrice, te njihovih gostiju kojih je ranije bilo iz gotovo svih krajeva Republike Srpske.

Nije izostala ni gastronomska ponuda vrijednih domaćica Verića i Bistrice, tako da su prisutni mogli da probaju raznovrsne slatke i slane đakonije iz tradicionalne potkozarske kuhinje.

Manifestacija je započela jutros služenjem svete liturgije u Hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički, istakao je da su “Kozarske poklade” ove godine simbolične u odnosu na proteklih 14 godina kada se u porti Hrama Svetog Proroka Ilije okupljalo i po nekoliko hiljada ljudi.

“Manifestacija ima za cilj oživljavanje vaskršnjih običaja i poklada koje su nekada bile prepoznatljive među pravoslavnim hrišćanima. Ovo je važna vjerska i svjetovna, ali i turistička atrakcija za sve posjetioce ovog kraja i tradiciju nismo željeli prekinuti ove godine jer se ona ne smije prekinuti”, rekao je Marić.

On je podsjetio da na ovaj dan, Bijele poklade, ljudi iznose sve ono mrsno što imaju u svojim domovima, prisustvuju službi u crkvi i poslije čašćavaju jedni druge.

“Onda bi od sutra počinjali post i na taj način, kroz post i molitvu, dočekali bi praznik Hristovog vaskrsenja”, rekao je paroh Marić.

Saša Čekrlija, šef Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju i protokol gradonačlenika je u ime grada Banjaluka rekao da je ovo važan dan u tradiciji naroda Banjeluke i Prijedora sa mnogo simbolike.

“Ovo je dan kada se susreću zima na odlasku i proljeće na dolasku, a posebna simbolika je što oni kojima je ostalo hrane od zime danas je dijele sa svojim bližnjim i komšijama, te praštaju jedni drugima kako bi se čiste duše ušlo u post i proslavio Vaskrs”, rekao je Čekrlija.

Čekrlija je istakao da su Banjaluka i Prijedor usmjereni jedni na druge u mnogo čemu, što dokazuje i ova zajednička organizacija “Kozarskih poklada”.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je uz poštovanje epidemioloških mjera i ove godine organizovana manifestacija, kako bi se održala tradicija.

“Ovo je dan uoči velikog Vaskršnjeg posta i svi treba da praštamo jedni drugima i da nastavimo i dalje da živimo u slozi, bratstvu i ljubavi”, istakao je Pavlović.

Pavlović je rekao da je u dogovoru sa crkvom i kolegama iz Banjeluke u planu da naredne godine budu organizovane još bolje i masovnije “Kozarske poklade”.

Izvor: Agencije