БАЊАЛУКА, 28. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је до сада у акцији "С љубављу храбрим срцима" прикупљено више од три милиона КМ за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија, док је хуманитарни број 1411 позван више од 70.000 пута. / ФОТО -Борислав Здриња /

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pogrom Srba sa Kosova traje decenijama, ali mi se sjećamo onog najbrutalnijeg, kada je u nekoliko dana srušeno više stotina kuća i crkava, ubijeni nedužni civili, a sa Kosmeta protjerano više hiljada Srba.

Progon Srba sa Kosmeta je nastavljen i nakon toga i pred očima cijele međunarodne zajednice, a kroz različite pritiske i ucjene traje i danas. Ni 20 godina kasnije nema odgovora na pitanje ko je organizovao etničko čišćenje južne srpske pokrajine od Srba iako su tadašnje divljanje Albanaca osudili i Savjet bezbjednosti i EU – rekao je predsjednik Srpske povodom 20 godina od martovskog pogroma koji su nad srpskim narodom izvršili Albanci.

Dodik je rekao da ostaje gorak okus i sumnja da li su jake međunarodne vojne snage mogle zaustaviti divljanje kosovskih Albanaca i da li je međunarodna vojna misija na Kosmetu bila saučesnik događaja od prije 20 godina.

– Tužna je istina da samo za zločine nad Srbima, bilo da su počinjeni na Kosmetu, Hrvatskoj ili BiH, uvijek stoji ista rečenica – za zločin niko nije odgovarao – istakao je Dodik.

Martovski pogrom, koji su nad srpskim narodom prije 20 godina izvršili Albanci, po razmjerama i posljedicama spada u red jednog od najvećih mirnodopskih zločina u novijoj evropskoj istoriji koji mnogi uporećuju sa nacističkom “Kristalnom noći”, a i nakon 20 godina počinioci su ostali većinski nekažnjeni.

Pogrom nad srpskim civilima, kojim je dovršen proces getoizacije Srba, organizovali su teroristička Oslobodilačka vojska Kosova i albanski ekstremisti, ali su većinom ostali nekažnjeni, žrtve se ignorišu, izvršioci čak i javno opravdavaju, a iseljavanje nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije se nastavlja do danas.

U ovom najvećem etničkom čišćenju Srba nakon NATO agresije 1999. godine, prema podacima OEBS, ubijeno je 19, a raseljeno 4.500 ljudi, od kojih se većina nije vratila u svoje domove, spaljeno je 39 crkva i manastira, spaljene su i srušene 934 kuće.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: BORISLAV ZDRINJA/SRNA