Povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, Centar za socijalni rad Prijedor u OŠ “Vuk Karadžić” u Omarskoj organihzovao je predavanje na temu transformacijskih promjena koje utiču na porodicu pod okriljem novih zakonskih rješenja. U Centru ističu da je u današnje moderno vrijeme porodica izložena brojnim izazovima i problemima. “Dolazi do sukoba između tradicionalnog i modernog na način da se mijenjaju neke porodične vrijednosti, ali i porodica se suočava sa nekim novim načinima funkcionisanja. U suštini, bračni partneri teže da na neki način imaju “svoju bračnu zajednicu”, bez uplitanja neke šire porodice. Imaju različiti spoljašnji faktori koji utiču na probleme u porodici. Možemo reći da ima i dosta nekih patologija koje utiču na pravilan razvoj i rast djeteta i mnogo poteškoća sa kojima se roditelji suočavaju u vršenju roditeljske uloge”, kaže socijalni radnik Dragana Grujičić.

Brojnim izazovima modernog doba izloženi su i roditelji, pogotovo oni mlađi, koji često moraju tražiti rješenja koja i djeci i njima nameću opšta globalizacija i dostuponst svega i svačega preko modernih tehnologija i društvenih mreža. Ubrzavanje načina života i nametanje nekih novih vrijednosti roditelje ne ostavlja ravnodušnim, a nisu ni sigurni šta će se sve dešavati u bližoj i daljoj budućnosti i koliko će moći da kreiraju odgajanje djece po vlastitoj mjeri. “Teško je znati šta nas čeka. Jednostavno, moramo imati otvorene oči i uši i prilagođavati se, u hodu učimo svi. Dok mi učimo, moramo i da učimo djecu svemu tome. Izazovi jesu i neke nove vrijednosti, ali treba u svemu tome ostati prizemljen i imati kontakt sa stvarnošću. Jednostavno truditi se i učiniti ono najbolje što smatramo da je u interesu djece”,   kaže otac dvoje male djece Zoran Jelić.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da se porodica zasniva na ljubavi i da je to temelj muškarca i žene  koji stupaju u bračnu zajednicu. “Porodica se zasniva na ljubavi prema Hristu prije svega i žrtvi da muž i žena  budu jedno tijelo pred Gospodom. Na taj način mi svoju djecu uvodimo u porodični svijet i tu porodičnu građevinu, izgrađujući od njih dobre i porodične ljude, kaže paroh lamovitski Darko Mamuza. “Na toj ljubavi zasnivaju se mnoge stvari. To je podvig, to je ljubljenje bližnjega svoga kao što nas Hristos i poziva. Prvenstveno ljubljenje Boga pa i bližnjega svoga. Supružnik kada stupi u bračnu zajednicu sa svojom suprugom, on prevazilazi sve egocentričnosti svoga života, tako što voli suprugu svoju, tako što se žrtvuje za suprugu svoju, kao što se i ona žrtvuje za njega. Taj krst, to jeste podvig ili žrtva i nije ništa teško ako se u ljubavi dešava. Ta ljubav se ogleda i kroz djecu koju dobijamo, učeći ih porodičnim vrijednostima i učeći ih zapravo da porodica i stub porodice jeste jedna ljubav”, kaže Mamuza.

U Centru za socijalni rad naglašavaju da današnju porodicu karakteriše borba za preživljavanje i traženje adekvatnog vaspitnog stila roditeljstva, dodajući da u novom  porodičnom zakonu ima  dosta drugačijih rješenja u odnosu na prethodni period. U Srpskoj pravoslavnoj ističu kažu da zapadne vrijednosti koje se  nameću na globalnom nivou uništavaju svaki segment porodice i tradicije.

Izvor: kozarski.com