Kada su tu volja i istrajnost granica ne postoji. Pokazala je to i Mladena Stupar iz Prijedora. Kao lice s invaliditetom pobijedila je sve predrasude. Pokrenula je sopstveni biznis. Već četiri godine proizvodi sapune. Isplatilo se. Danas vodi uspješan posao.

– Njima je ta neka baza u suštini ista, kokosovo i maslinovo ulje, a to po čemu se oni razlikuju su suhe biljke i eterična ulja, neki su neutralni, neki malo blaži, jači – priča Mladena.

Kao i u svakom biznisu, na početku je pomoć i te kako dobro došla. Mladena je pomoć pronašla u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

Refundacija doprinosa, ono je što joj olakšava poslovanje.

– Ja sam od samog početka, od same registracije, ostvarila to pravo u Fondu, kao lice sa invaliditetom na povrat doprinosa koje je meni najlakša olakšica. Funkcioniše tako što ja, kao poslodavac izmirim sve svoje obaveze i nakon što prođe poreski sistem u roku par dana se to refundira i puno mi olakšava poslovanje – istakla je Mladena.

U prošloj godini izdvojeno je više od pet miliona maraka za povrat doprinosa. Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida kažu da će u ovoj godini ta sredstva biće uvećana.

– Ja mislim da ćemo za tu komponentu planirati sredstva u iznosu preko 6 miliona KM. Samim tim što povećamo zaposlenost imamo veće opterećenje za povrat doprinosa što je normalno, ali trudimo se da obezbjedimo dovoljno sredstava da to sve finansiramo – naglašava Stevica Dronjak, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

Mladena je svoje prve proizvode plasirala u Krajišku kuću u Banjaluci. S vremenom uspjela je da se oni nađu na tržištu cijele Republike Srpske.

Izvor: ATV