Povodom obilježavanja 21.marta Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom, učenici Srednjoškolskog centra Prijedor posjetili su drugare u Javnoj ustanovi Centar ”Sunce”. Svi zajedno družili su se, igrali i pjevali.

‘Igraćete fudbal danas? Je li ti drago što su došli?” „Jeste”, kaže Aleksa Pecalj, učenik JU Centar ”Sunce” Prijedor.

Drago nam je što smo imali mogućnost da ih posjetimo, kažu učenici Srednjoškolskog centra Prijedor.

”Ovim pokazujemo da se razlike trebaju poštovati jer smo se došli da se družimo sa našim vršnjacima”, rekla je Marija Piljić, Učenica Srednjoškolskog centra Prijedor.

”Mi smo ovdje došli da im damo podršku i da znaju da nisu sami. Jako nam je drago što smo došli i što ćemo imati priliku da se družimo sa njima”, kazala je Lara Zdjelar, učenica Srednjoškolskog centra Prijedor.

U posjetu nisu došli praznih ruku. Za svoje drugare pripremili su i skromne poklone.

”Pripremili smo im poklone mi zajedno sa našom razrednom koja nam predaje praksu. Pripremili smo prirodne sapune i labela, takođe smo odvojili određenu količinu novca kako bi im kupili neke slatkiše i sitnice koje bi njih mogle da usreće”, istakla je Tamara Mršić, Učenica Srednjoškolskog centra Prijedor.

Iz Javne ustanove centar ”Sunce” zahvalni na posjeti. Bilo kakav vid druženja učenicima mnogo znači, a iz Srednjoškolskog centra Prijedor kažu da će se truditi da dolaze što češće.

”Trenutno u našoj školi imamo šest učenika kojima je dijagnostikovan Daunovom sindrom, ja moram da kažem bez obzira i poklone i sve ono što nas ljudi posjećuju zbog donacija, nama više znači taj socijalni momenat jer je to primjer inkluzije u praksi, vid druženja i upoznavanja sa našim učenicima i da pokažemo da smo svi isti, emocije su te koje pokreću svijet”, izjavila je Slađana Radaković, direktor JU Centar ”Sunce”.

”Pošto su odabrali plemenita zanimanja, poput medicinskih tehničara, svakako da vide kako je to raditi sa takvom djecom i da to iskoriste u budućnosti svog posla, te da provedemo divne trenutke jer ova djeca su djeca koja pokazuju svu ljubav”, istakla je Bojana Vučenović, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom 21, mart Ujedinjene nacije zvanično obilježavaju od 2012. godine s ciljem da ovaj datum označi jedinstvenost triplikacije 21. hromozoma koji uzrokuje Daunov sindrom.

Autor: ATV