U Gradskoj čitaonici promovisana autobiografija profesora Vladimira Lukića pod nazivom ” Od Grmeča do Dejtona i dalje”.

Ova knjiga osvjetljava neke od najvažnijih događaja iz života Republike Srpske čiji je akter bio, među kojima su okolnosti pod kojima je potpisan Dejtonski sporazum 1995.godine, gdje je učestvovao kao stručnjak za kartografiju.

Lukić je ovom prilikom novinarima ispričao da je imao izuzetan odnos, te da je izgradio povjerenje kod tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.
Za knjigu , kaže , da nije ni mislio da piše, ali da mu je veliki broj kolega i drugova govorio ” Vlado ako ne napišeš o Dejtonu, to neće niko napisati”.
Knjigu su, uz autora, priredili novinar Radovan Jović i Janko Velimirović, koji je i urednik knjige, a izdavač je Udruženje “Jasenovac – Donja Gradina” iz Banjaluke koje je Lukić osnovao 2000. godine.
” Zajedno smo sarađivali kako bismo što bolje opremili knjigu sa dokumentima, svjedočenjima, njegovim izjavama jer je njegov životni vijek pun događaja ako uzmemo period od njegovog rođenja 1933.godine pa do danas koje je vredjelo zabilježiti”, rekao je Velimirović.
On je dodao da je njegov život bio bogat i bilo je jako teško sve to smjestiti u korice jedne knjige jer zavređuje puno više.
Direktor Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da je ovo jedno izuzetno vrijedno djelo za istoriju Republike Srpske koja je uspješno predstavljena na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.
” Osim što je autobiografija i predstavlja životni put profesora Lukića , ova knjiga je izuzetno dokumentarno vrijedna”, kazala je Vila.
Ona je najavila za 8.april predstavljanje knjige ” Knjiga iz tišine” čiji je izdavač Spomen područje Donja Gradina, a govori o ustaškim zločinima u selu Međeđa.

Izvor: prijedorgrad.org