Bošnjački sponzori stalno opipavaju puls Republici Srpskoj i odmjeravaju momenat kada treba da povuku sljedeći potez, ali je narod Srpske poslao upozorenje i Bošnjacima i Zapadu i ova generacija vođstva Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, pokazala se dostojnom u odbrani djela njenih očeva, osnivača, rekao je politikolog Nenad Kecmanović.

USVAЈANjE REZOLUCIЈE NIЈE GOTOVA STVAR

Kecmanović je rekao da usvajanje rezolucije o Srebrenici nije sasvim izvjesno, uprkos tome što se to bezmalo predstavlja kao gotova stvar.

Govoreći o opcijama koje imaju Republika Srpska i Srbija, Kecmanović je ocijenio da je glavno već preduzeto većim srpskim jedinstvom sa obje obale Drine.

– Spolja uvijek računaju da će veći pritisak uplašiti Srbe, da će se povući i podijeliti, a dobili su bumerang efekat. Pogriješili su što su istovremeno udarili na obje strane rijeke – istakao je Kecmanović.

On je istakao i da, nakon inicijativa za prijem Kosova u Savjet Evrope i za usvajanje rezolucije o Srebrenici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikad nije bio glasniji i eksplicitniji u podršci matice Republici Srpskoj i Dodiku lično iako je dugo pokazivao nevjerovatno strpljenje i kondiciju da beskonačno pregovara o Kosovu i Metohiji i “smirivao” Dodika, koji je obično reagovao utuk na utuk.

Kecmanović je ocijenio da je rezolucija o Srebrenici, čije se usvajanje priprema u Generalnoj skupštini UN potrebna SAD i kolektivnom Zapadu kao utjeha islamskom svijetu za Gazu.

– Zapad muslimanskim zemljama šalje poruku čija suština glasi – `eto, vi nas optužujete da stojimo iza izraelskih zločina nad muslimanima u Palestini, ali, evo, mi promovišemo rezoluciju o genocidu nad muslimanima u Srebrenici. Kompenzacija: navodnih 8.000 muslimanskih žrtava u Srebrenici za više od 35.000 muslimana u Gazi. U prvom slučaju stradali su odrasli muškarci, u drugom 90 odsto žene i djeca. Koliko providno, toliko i lukavo, jer, iako im je američka manipulacija jasna, teško da će ijedna islamska zemlja glasati protiv rezolucije – rekao je Kecmanović.

On je ukazao da su još dva razloga za donošenje ove rezolucije koja ima ambiciju da jednim metkom pogodi više meta, a jedan od njih je da se naknadno opravda NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom.

– Italijanski vojnici koji su u NATO bazi u Avijanu samo tovarili bombe na bombardere bili su ozračeni sa trajnim posljedicama i sudski dobili velika obeštećenja. Možete zamisliti koliko će ih tek koštati zahtjevi naroda na koje su bombe padale u Srpskoj i Srbiji, a doći će vrijeme kada će to morati da plate i oni razmišljaju o tome da bi ih sutra mogle zadesiti ratne reparacije – naveo je Kecmanović.

On je istakao da, osim toga, ta rezolucija treba da opravda i neke buduće slične akcije /zapadnih sila/ ako odluče da ponovo isprovociraju građanski rat u BiH, odnosno na Balkanu.

Kecmanović smatra da, uprkos tome što se to bezmalo predstavlja kao gotova stvar, usvajanje rezolucije o Srebrenici nije sasvim izvjesno, prvenstveno zbog toga što su u opštem antiameričkom i antizapadnom raspoloženju u islamskom svijetu muslimani iz BiH jedini bezuslovno odani SAD, što je proizvelo antipatije braće po vjeri prema Bošnjacima.

– Ako još nisu stekli kuraži i samopouzdanja da se udruže u odbranu Palestinaca, glas protiv rezolucije u Generalnoj skupštini UN predstavlja neuporedivo manji rizik. Najzad, Rusija, koja je već jednom blokirala istu inicijativu u Savjetu bezbjednosti UN, navodno sprema vrlo domišljatu inicijativu da se rezolucija o Srebrenici proširi i na genocid u Gazi – ukazao je Kecmanović.

On je uvjeren da bi sasvim sigurno takvu modifikaciju rezolucije svesrdno podržale ne samo muslimanske zemlje, dok bi SAD onda, ne manje sigurno, povukle svoju.

NAROD SRPSKE POSLAO UPOZORENjE BOŠNjACIMA I ZAPADU

Kecmanović je istakao da su Srbi jasan odgovor na rezoluciju poslali i sa mitinga “Srpska te zove” u Banjaluci, gdje je bio evidentan veliki odziv, što predstavlja značajno upozorenje i za bošnjačku elitu i za njene sponzore da narod u Republici Srpskoj masovno podržava svoje izabrano rukovodstvo.

– Bošnjački sponzori stalno pipaju puls Srpskoj i odmjeravaju momenat kada treba da povuku sljedeći potez, uz najmanje otpora u narodu. Ova generacija vođstva Srpske na čelu sa Dodikom pokazala se dostojna generaciji njenih očeva osnivača u odbrani njihovog djela. Zato se dvije decenije bakću kako da ih skinu sa scene – naglasio je Kecmanović.

To, međutim, rekao je Kecmanović, nije realno sve dok rukovodstvo Srpske na izborima i na masovnim skupovima, poput ovog u Banjaluci, dobija podršku naroda.

– Eto, imaju i protektorat, i lažnog viskog predstavnika, i bonska ovlaštenja, sada su i udvostručili snage Eufora, sude predsjedniku Republike Srpske, pa opet ne mogu ništa, ili, kako kaže /nekadašnji američki državni sekretar Henri/ Kisindžer, `mogu pobijediti, ali ne mogu ništa riješiti u BiH` – naveo je Kecmanović.

BIZARAN PROCES PROTIV DODIKA

Kecmanović je, komentarišući suđenje predsjedniku Republike Srpske u Sarajevu, gdje je prisustvovao posljednjem ročištu, rekao da je u sudnicu došao da izrazi podršku Dodiku kao dugogodišnjem prijatelju i saradniku, kao i da ga je zanimalo kako taj bizarni proces izgleda izbliza.

On je istakao da je pravosudni cirkus u kojem se predsjedniku Srpske sudi zato što je prekršio bajagi zakon, koji je nametnuo bajagi visoki predstavnik, da bi pokazao da nije bajagi – priredba koju ne treba propustiti.

– Konkretno na ovom ročištu, tužioci su izveli dva svoja svjedoka koji su začudo govorili u prilog odbrane, tako da advokati nisu imali posla. Iako je presuda vjerovatno unaprijed napisana i obuhvata zabranu Dodiku da se bavi politikom, rekao bih da još nije potpisana, odnosno da sponzori nisu načisto kako da završe ovaj bajagi pravosudni proces – smatra Kecmanović.

IRELEVANTAN OTPOR BOŠNjAKA PREMA IZBORNOM ZAKONU REPUBLIKE SRPSKE

Govoreći o Izbornom zakonu Republike Srpske i mogućnostima njegove primjene s obzirom na otpor Bošnjaka i Zapada, Kecmanović je rekao da je taj zakon donijela Narodna skupština u Banjaluci, pa će se primjenjivati u Srpskoj, a ne u SAD, EU ili u bošnjačkim kantonima, tako da je njihov otpor irelevanatan.

– Ukoliko bismo njih pitali, vjerovatno bi nam sugerisali da ukinemo `manji entitet` pa ne bi bilo ni potrebe za posebnim izbornim zakonom u Srpskoj. Treba da ih sve naviknemo da ako možemo da se dogovorimo o bilo kojem rješenju, utoliko bolje, a ako ne možemo – svako radi po svome – istakao je Kecmanović.

Prema njegovom mišljenju, Šmitov prijedlog, čak i da je najbolji i da Srpskoj odgovara, ne bi trebalo prihvatiti već i samo zbog toga što je nametnut, i to još od neovlaštenog lica.

– Naravno, oni će nam opet nešto prijetiti, uslovljavati, zabraniti, a budući da je Izborni zakon u Narodnoj skupštini Republike Srpske jednoglasno prihvaćen, onda bi na `crnu listu` morali da stave sve poslanike – rekao je Kecmanović.

SRBI IMAЈU MOĆNE PRIЈATELjE, GLOBALNI PROCESI IM IDU NA RUKU

Kecmanović smatra da neće biti novog građanskog rata u BiH u režiji Zapada i ne vjeruje da bi Amerikancima, pored Ukrajine, Gaze, Irana i Huta dobrodošlo otvaranje i fronta Balkanu, ali da ne treba isključiti takvu mogućnost.

– Za nju se treba i pripremiti, jer kažu da je treći svjetski rat uveliko u toku, a prva dva nisu mimoišla Balkan. Konačno, za razliku od kraja prošlog vijeka, Srbi imaju moćne prijatelje, a globalni procesi nam idu naruku – smatra Kecmanović.

On se nada da se Bošnjaci neće upecati na to što neki od njih priželjkuju “drugo poluvrijeme” u kojem će pobijediti.

– To bi, ukoliko se desi, a nadamo se da neće, ponovo bila vojna intervencija Zapada protiv Srba, ali ne kao ranije u fazama – prvo u Srpskoj, pa onda u Srbiji, nego odjednom i u Srpskoj i u Srbiji. Našli bi kao i `92. nekog /bivšeg američkog ambasadora u Јugoslaviji Vorena/ Cimermana, koji bi navukao Bošnjake i Šiptare da uđu u rat. Bio bi to proksi rat kao u Ukrajini, u kojem bi u prvim redovima ginuli muslimani iz Federacije BiH i muslimani sa Kosova, a Zapad bi im prodavao oružje i municiju – rekao je Kecmanović.

On je izrazio nadu da su Bošnjaci naučili lekciju i da će shvatiti da ih u NATO ne zovu zato da bi marinci ginuli za njih, nego zato da bi oni branili granice imperije u Ukrajini ili Tajvanu.

Kecmanović je rekao da kolektivni Zapad, osim toga, počinje novu globalnu antimuslimansku kampanju poput one nakon 11. septembra 2000. godine, jer postoji ocjena da je “invazija na Gazu kao odgovor na palestinsko raketiranje Izraela” bila slabo medijski pripremljena, odnosno da su masovne osude Izraela širom svijeta čak prerasle u antisemitizam.

– Ukratko, uzrok sveg zla na Bliskom istoku biće sveden na islamski terorizam, na Hamas i Hezbolah, a Bošnjaci vuku ratnu, pa i poratnu hipoteku mudžahedina, vehabija, paradžematlija, Bočinje, Maoče, Pregrevice. U tom kontekstu Bošnjaci će se naći pod još većim pritiskom nego Srbi, ali /američki ambasador u BiH Majkl/ Marfi i Šmit su se pobrinuli da direktni i neformalni dogovori /lidera SNSD-a Milorada/ Dodika, /predsjednika HDZ-a Dragana/ Čovića i /predsjednika SDP-a Nermina/ Nikšića već na startu budu kompromitovani – zaključio je Kecmanović.

Izvor: banjaluka.net