epa11283754 Iranian President Ebrahim Raisi speaks during the annual Army Day in a military base in Tehran, Iran, 17 April 2024. According to Iranian state media, Raisi described the recent attack launched towards Israel as 'limited' and 'punitive', adding that any act of aggression against Iran will be dealt with a 'powerful and fierce' response. Iran's Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) launched drones and rockets towards Israel late on 13 April. EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem navodno je imao “incident pri slijetanju”, iako još uvijek nije jasno šta se tačno dogodilo.

aisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, su bili i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izvještaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance ”da se mole” za predsjednika, prenio je Rojters.

U toku potraga za helikopterom

Spasilačke snage Crvenog polumeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Na teren je upućeno 16 spasilačkih ekipa, ali zbog neprohodnosti terena i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno jake magle, akcija traganja i spasavanja će potrajati, piše IRNA.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci potrage za helikopterom.

Prva potvrda iz Irana: “Došlo je do nesreće”

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsjednikom Raisijem imao incident pri slijetanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ”prinudno slijetanje” zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vrijeme da se stigne do helikoptera.

– Komunicirali smo sa saputnicima predsjednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i slijetanja helikoptera, i daju nam informaciju – rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenijele je ranije, pozivajući se na izviještaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao “incident pri slijetanju”.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbjedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspjeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Autor: Tanjug/Srpskainfo