Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da Vlada Republike Srpske pregovara s neimenovanim austrijskim investitorom o kupovini hotela “Monument” na Kozari.

Kako je Šulić istakao u razgovoru za eKapiju, još nisu dogovoreni svi detalji.

“Na investitoru je da procijeni da li će da rekonstruše postojeći hotel ili da izgradi novi poštujući sve procedure zaštićenog područja, odnosno nacionalnog parka. Vlada će ga pratiti kroz projekte koji će modernizovati saobraćajnice, povećati kapacitet električne energije i urediti dodatne sadržaje u nacionalnom parku kao ponudu za turiste koji dođu u taj hotel”, rekao je Šulić.

Ministar napominje da je Kozara nacionalni park kome gravitira oko 400.000 domaćih turista.

“Osim toga što je nacionalni park, Kozara je brend kada je u pitanju istorijski turizam i samo ako to uzmemo u obzir, Kozara već ima potencijal da bude turistička destinacija 365 dana u godini”, dodaje Šulić.

Hotel “Monument” je više puta mijenjao vlasnike u prethodnih nekoliko godina. Posljednji kupac bio je firma C&M Trade iz Bijeljine u avgustu 2022. godine.

Tada su se obavezali da će investirati 1.5 milion KM u rekonstrukciju hotela, ali to nisu uradili. Već nakon pola godine su razmišljali o prodaji hotela, a sada bi se situacija mogla konačno riješiti.

Hotel, koji je do rata nosio ime “Kozara”, ima smještajni kapacitet od 120 kreveta, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

Izvor: mondo.ba

Foto: TURISTIČKA ORGANIZACIJA REPUBLIKE SRPSKE