ПРИЈЕДОР, 28. МАЈА / СРНА/ - Чланови Предсједништва градске Борачке организације прислужили свијеће код споменика погинулим бопрцима Одбрамбено-отаџбиснког рата " За крст часни".

Predsjedništvo Boračke organizacije grada Prijedora usvojilo je zaključak da Skupštini grada bude upućena inicijativa za izgradnju spomenika djeci do 15 godina ubijenoj u Drugom svjetskom ratu, izjavio je predsjednik ove organizacije Vojislav Kondić.
“Riječ je o više od 1.200 srpske djece koju su ubili muslimani, Hrvati i Nijemci iz
tadašnjeg sreza Prijedor, a koja nikada nisu dobila zvanično obilježje na području grada”, rekao je novinarima Kondić nakon sjednice Predsjedništva gradske Boračke organizacije.
On je dodao da namjera Boračke organizacije nije da umanji tuđe žrtve.
“Djeca, bez obzira na vjeru, naciju i vrijeme kada su stradali, zaslužuju takvu vrstu poštovanja kao opomenu za sve buduće generacije i naraštaje da se rat nikada više ne ponovi”, rekao je Kondić.
On je naveo da je ovo bila redovna izvještajna sjednica Predsjedništva proširena komisijama predviđenim statutom na kojoj su podneseni izvještaj o radu u prethodna dva mjeseca i planovi za naredni period.
“Predsjedništvo je na sjednici utvrdilo priznanje Boračke organizacije pod nazivom Plaketa poginulim i ranjenim braniocima grada Prijedora”, rekao je Kondić.
On je dodao da će ova priznanja biti uručena porodicama 15 poginulih branilaca Prijedora i za 26 ranjenih sugrađana prilikom odbrane grada tog 30. maja.
Članovi Predsjedništva gradske Boračke organizacije su nakon sjednice prislužili svijeće kod spomenika poginulim borcima Odbrambeno-otadžbisnkog rata “Za krst časni”.
Projekcijom dokumentarnog filma “Misija- Dan odbrane grada” od 19.30 časova u bioskopu “Kozara”, u Prijedoru danas počinje obilježavanje Dana odbrane grada.
Nakon ove projekcije i prigodnih obraćanja biće uručene plakete koje je utvrdila Boračka organizacija grada za porodice 15 poginulih i 26 ranjenih branilaca grada.

Izvor: kozarski.com