Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je važno što će Narodna skupština Republike Srpske raspravljati o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, ističući da je taj dokument već institucionalno vlasništvo Republike Srpske i Republike Srbije.

Cvijanovićeva je tokom rasprave u Narodnoj skupštini naglasila da Deklaracija dobija dodatnu dimenziju time što će o njoj raspravljati Naroda skupština Srpske, a potom i Skupština Srbije.

Ona je navela da u parlamentu Srpske sjede ljudi koji je narod direktno birao, dodajući da je sigurna da će oni pozdraviti tekst Deklaracije.

 Mislim da je on prilično izbalansiran i da je urađen na način da odrazi ono što jesu neke naše potrebe za buduće vrijeme, ali isto tako da vrlo jasno identifikuje sve ono što smo opredijeljeni da čuvamo, štitimo, branimo, i jezik i kulturu i tradiciju, nacionalni identitet svakako kao potku svakog naroda. Ali isto tako i da jasno kaže da smo opredijeljeni da gradimo i čuvamo mir, i da njegujemo političku i ekonomsku stabilnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se to proteže kroz cijeli tekst Deklaracije.

Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom što se na više mjesta u Deklaraciji ukazuje upravo opredijeljenost Republike Srpske da štiti, ili pridržava se Dejtonskog sporazuma.

– Konačno, kakvi bismo to bili, a neki su takvi, da mislimo da sigurnost može da se garantuje onda kad se ne pridržavate ni Ustava, ni međunarodnog ni domaćeg prava. Nema takve sigurnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER