Za razliku od drugih, za bol srpskih majki nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje, rekao je Patrijarh Porfirije na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču.

– Ovdje je narod mučenički postrado prije 32 godine. Isto tako nastradali su u Austrougarskoj okupaciji, potom u NDH. Golgota do golgote – istakao je Porfirije.

Patrijar srpski je dodao:

– Znajte dobro, naši nevino postradali roditelji, djeca, braće i sestre, naš narod, to su mučenici. Mi hoćemo da se borimo molitvom, hristovim spasenjem, znanjem i obrazovanjem. To treba da budu naša najveća oružja, a prevashodni cilj jeste mir – poručio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da niko ne umanjuje žrtve drugih naroda.

– Naprotiv, svaka žrtva je žrtva, bilo da je srpska, hrvatska ili bošnjačka. Međutim, bolu majke u Bratuncu, Srebrenici, Zalazja, Krnjiča….ili bilo gdje u Podrinju ne treba nikakva pisana dokumentacija. To njihov bol i suze najbolje znaju, jer golgota bratunačka i više nego je stvarna. Zato nam nisu potrebna ničija glasanja za tu potvrdu. Niti jednom žrtvom se ne smije manipulisati – istakao je patrijarh Porfirije.

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U Bratuncu je služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.

Autor: RTRS

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja