Kulturno-umjetničko društvo “Milan Egić” iz Brezičana organizuje u nedjelju 28. jula “Veče tamburice Novaka Savanovića”, čime će početi trodnevno obilježavanje slave ovog sela i hrama-Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.
Nastup će se održati na otvorenoj bini Društvenog doma u Brezičanima, sa početkom u 20.30 časova.
“Kulturno-umjetničko društvo ‘Milan Egić’ sada već tradicionalno organizuje ‘Svetkovanje o Ognjenoj Mariji’. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja će početi Međunarodnim festivalom tamburaških orkestara pod nazivom ‘Veče tamburice Novaka Savanovića’, koji posvjećujemo osnivaču i nekadašnjem vođi našeg tamburaškog orkestra, Novaku Savanoviću. Na samom Festivalu će se predstaviti tamburaški orkestri iz Hrvatske, Federacije BiH, sa područja grada Prijedora i iz Laktaša. U sklopu samog festivala predviđen je i privredno-turistički dio manifestacije gdje će izlagači domaćih autentičnih proizvoda predstaviti našoj publici svoje proizvode”, rekao je Zoran Kusonjić, predsjednik KUD-a “Milan Egić” Brezičani.
Drugog dana ove manifestacije u okviru “Večeri narodne igre i pjesme”, domaćini će ugostiti KUD “Ćirilo i Metodije” sa Busija i KUD “Dukat” iz Gradiške, koji će se zajedno sa domaćinima predstaviti publici kroz kulturno-umjetnički program. Dok će se trećeg dana, na dan slave sela, održati liturgija koja je zakazana za 9.00 časova, nakon koje će biti upriličen slavski ručak.
Trodnevna tradicionalna manifestacija “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji” uvrštena je u “Prijedorsko ljeto 2024”.

Izvor: kozarski.com