Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor prisustvovao je večeras u Brezičanima drugoj večeri manifestacije Svetkovanje o Ognjenoj Mariji, kojom se obilježava slava ovog sela i hrama Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Ovo veče obilježila je večernja molitva i veče narodne igre i pjesme kod crkve u Brezičanima koje je organizovalo crkvena opština Marini i Kulturno-umjetničko društvo ” Milan Egić” iz Brezičana.

” Kao i svake godine, nalazimo se u Brezičanima uoči Ognjene Marije i drago mi je što imamo priliku da na jednom mjestu objedinimo istoriju, tradiciju, kulturu, a prije svega vjeru našu pravoslavnu”, rekao je Javor.
On je dodao i da raduje što je ovaj događaj dobio međunarodni karakter .
” Članovi KUD Milan Egić tako postaju najbolji promoteri našeg grada i veoma su uspješni u ovome što rade. Moram istaći i da imaju i odlično rukovodstvo, ali i odlične omladince koji su sigurno budućnost ne samo Brezičana nego i našeg grada i Republike Srpske”, rekao je Javor.
On je dodao da je Grad Prijedor u više navrata podržao KUD ” Milan Egić” i sve ove aktivnosti koje su do sada imali.
” Možemo da budemo zadovoljni što smo uložili određene napore da zajednički uz podršku aktivista ovog društva renoviramo i ovu binu i binu ispred doma. To zaista mnogo znači prvenstveno radi bezbjednosti dječice koja ovdje igraju i za sve ljude koji ovdje dolaze uz poruku da je zajedno uvijek išla naša vjera pravoslavna, naša istorija, naši običaji i to večeras ovdje i potvrđujemo” , rekao je Javor.
Protonamjesnik Boris Narić je potvrdio da je u pitanju slava sela i hramovna slava Sveta velikomučenica Marina, koja kao i uvijek zakriva, pokriva i okuplja naš vjerni narod.
” Nadamo se i daće Bog da tako bude iz godine u godinu u većem broju prije svega u većem zdravlju i da narod ne bude otuđen i da bude među nama ljubav, nada i da bude bolje sutra” poručio je Narić.
Predsjednik KUD ” Milan Egić” Zoran Kusonjić izjavio je novinarima da su se u večerašnjoj večeri folklora i narodne pjesme pored svih sekcija ovog društva predstavili i naši gosti iz Srbije , KUD ” Ćirilo i Metodije” sa Busija i gosti iz Gradiške ” Dukat ” Brezik Laminci.
Svetkovanje o Ognjenoj Mariji koje je dio manifestacije “Prijedorsko ljeto 2024” završava se sutra svetom liturgijom sa litijom i parastosom te trpezom ljubavi.

Izvor: prijedorgrad