U ponedjeljak drugog septembra u đačke klupe sješće i najmlađi učenici. U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ učenici viših razreda vrijedno su pripremili priredbu u kojoj su plesom, pjesmom i stihovima, poželjeli doborodošlicu prvačićima. Među njima je i Tara koje se raduje zbog polaska u školu.

“Ja sam jako srećna što idem u školu jer je volim“, rekla je ona.

Za novu školsku godinu spremni su i prosvjetni radnici. Ističu da će prvačićima pomoći da zavole školu i uživaju u narednim, najljepšim godinama života.

„U prvom razredu djeca se obično adaptiraju jer prelaze iz vrtića u novi prostor, a taj novi prostor je prilično sličan, tako da mi nastojimo da oni taj prelaz i ne osjete. Mi se zaista trudimo da se djeca što prije prilagode uslovima i načinu rada u školi i uvijek budu zadovoljni“, izjavila je Željka Zorić koja je učiteljica 25 godina.

Pored novih obaveza, u đačkim klupama najmlađi će steći i nova prijateljstva. Direktor OŠ „Desanka Maksimović“ Prijedor Zdravko Budimir kaže da je bitno da se đaci osjećaju prijatno u školskom ambijentu, a školu dožive kao drugu porodicu.

„Danas je svečan dan u našoj školi. Imamo svečani prijem učenika prvog razreda. Ove godine u prvi razred kreće 88 učenika raspoređinih u četiri odjeljenja. Ovo je prilika da napravimo svečani prijem za njih, da im prvi dan škole ostane u trajnom sjećanju, da u školu dolaze srećni i zadovoljni, a tako i odlaze iz škole“, rekao je Budimir.

Prema trenutnim podacima u 12 osnovnih škola u Prijedoru upisano je 520 prvačića.

Izvor: kozarski.com