Gradonačelnik Slobodan Javor danas je obišao radove u Tukovima i na Urijama koji su u toku, kao i magistralni dio ceste na Vilaku gdje će započeti radovi na izgradnji semaforne infrastrukture. Obilasku radova prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić kao i  ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir. Građani su naglasili zadovoljstvo što se višedecenijski problemi sa infrastrukturom u Prijedoru konačno rješavaju.
“Kada sam ugledala da su radovi u toku u Prvomajskoj ulici rekla sam da je moj san dosanjan. Presrećna sam, ovo je veliki značaj za sve nas “, rekla je mještanka naselja Urije.

Gradonačelnik Prijedora naglasio je da je riječ o veoma važnim projektima. Vrijednost radova na rekonstrukciji trotoara u Tukovima iznosi 350.000 KM, a završetak radova je planiran za dva mjeseca, dok će se u Prvomajskoj ulici radovi završiti kroz petnaestak dana. Vrijednost ovog projekta je 100.000KM.
“Ono što je najvažnije kada govorimo o gradu Prijedoru je ulaz u Prijedor i raskrsnica koja je veoma prometna i gdje smo nastojali na sve moguće načine da spriječimo velike gužve i da uđemo u realizaciju i rekonstrukciju ove ceste. Danas mogu zvanično da kažem da će početi radovi. Što se tiče samog projekta on podrazumijeva rekonstrukciju u cjelosti ove raskrsnice sa semaforizacijom. Ono što je posebno bitno istaći jeste da je ugovor zaključen, a vrijednost radova iznosiće oko 930.000 KM i po ugovoru radovi će biti završeni kroz 12 mjeseci. Ja sam siguran da će se to desiti i prije roka i mogu reći da mi je drago što Prijedor dobija napokon rješenje koje je dugo očekivano jer na ovoj raskrsnici  velike gužve decenijski su problem”, naglasio je Javor.

Direktor “Prijedor-puteva” Radenko Crnogorac rekao je da je ugovor sa Javnim preduzećem “Putevi Republike Srpske” po pitanju ovog projekta ranije potpisan ali da zbog raznih procedura uvođenje izvođača u posao je čekao.
“Predviđeno je da ova raskrsnica u budućnosti bude semaforizirana raskrsnica sa proširenjem magistralnog puta i sa omogućavanjem lijevih skretanja uz izradu proširenja kompletnog trupa magistralnog puta. Predviđene su elektro faze, građevinske faze, portalne faze i izrada oborinske kanalizacije na ovoj raskrsnci. Nadamo se da ćemo i u kraćem od ugovorenog roka završiti uspješno ove radove”, rekao je Crnogorac.
Iz “Puteva Republike Srpske ” naglasili su značaj smanjenja gužve na samom ulasku u grad čemu će u velikoj mjeri da doprinese rekonstrukcija ove raskrsnice.
“Ovaj projekat smo danas doveli do realizacije uz saglasnost “Prijedor-puteva” i državnih institucija. Grad Prijedor je prije nekoliko mjeseci podnio zahtjev “Putevima Republike Srpske” da se realizuje ovaj potez na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, zato što su bile velike gužve i grad Prijedor je izradio kompletnu dokumentaciju. Dobili smo projekat i građevinsku dozvolu. Samim tim ispunjeni su uslovi da naša firma može realizovati ovu investiciju”, rekao je Željko Karajica, koordinator firme “Putevi Republike Srpske”.

Izvor: kozarski.com