Nezadovoljstvo i raskol u SDS potvrđeni su prekidom jučerašnje sjednice Skupštine banjalučkog Gradskog odbora, zbog nedostatka kvoruma. Da je to nastavak previranja u SDS-u govori i činjenica da su posljednjih mjeseci tu stranku napustila četiri potpredsjednika, po jedan poslanik i odbornik.

Nakon što je juče, zbog nedostatka kvoruma, prekinuta sjednica Skupštine Gradskog odbora u Banjaluci, na kojoj je trebalo da bude izabran novi predsjednik, dodatno su se podigle tenzije u ovoj stranci. Ognjen Tadić na čelo banjalučkog SDS došao je u vrijeme predizborne kampanje, kada je Gradski odbor očekivao mnogo od njega. Kako kaže, zadovoljio je te ambicije iako je raskol u SDS-u već uzeo maha.

“Ovo je nevjerovatna stvar. Ovde se ne radi o tome da su ljudi protiv mene, već oni žele da ja nastavim da vodim gradski odbor. Јa opet kažem da ima plan koji je bolji od toga”, kaže Tadić.

Nezadovoljni članovi SDS-a smatraju da Ognjen Tadić na čelo gradskog odbora pokušava da dovede Branka Blanušu, koji je do prije godinu dana bio član Napredne Srpske. Prema pisanju lista Pres RS, tako bi sa pozicije potpredsjednika mogao da kontroliše banjalučki odbor, a da za eventualne loše rezultate na lokalnim izborima naredne godine ne snosi odgovornost.

I dok Tadić očekuje veću podršku na nastavku Skupštine, 12. septembra, bivši član SDS-a, Nenad Stevandić, sjednice u pozorištu, poput one juče, naziva pozorišnim komadom. Ipak, srž problema ne vidi tu, već u vrhu SDS-a. Taj vrh je, kaže, već osovina koja drobi Republiku Srpsku u korist Bakira Izetbegovića. Ne želeći da tome daje legitimitet, Stevandić je, kaže, napustio stranku.

“Koja je svoje izborne frustracije ‘nismo uspjeli da pobijedimo’ nadoknadila tako što će ih hraniti funkcijama na nivou BiH, a onda će to morati da plaća resursima Republike Srpske i rasturanjem vlasti te Republike”, smatra Stevandić..

Ukoliko je SDS odlučio da drži kvorum Izetbegoviću na skupštini Kongresa SDA, onda ne može očekivati da članstvo SDS-a koje zagovara patriotizam drži kvorum takvom rukovodstvu, rekao je Stevandić. Takva politika će, kaže, morati da se plati.

“I nju će na kraju da naplate glasači SDS, jer oni to neće podnijeti. Oni neće da drže kvorum ljudima koji su postali Bakirove hijene koje kidišu na Republiku Srpsku. To je problem, a nije problem Nenada Stevandića, koji je prvi otišao, jer nije htio da daje legitimitet takvoj politici”, kaže Stevandić.

Sve glasnije se priča i da će Klub SDS-a u Narodnoj skupštini najesen napustiti više odbornika. Imena dvojice već su poznata, ali zvanične potvrde još nema. Na pisanja medija o rasulu u SDS-ovom poslaničkom Klubu reagovala je stranka, tvrdeći da je riječ o propagandi. Јesen će pokazati da li je tako.

RTRS