Proglašenjem pobjednika konkursa Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor za izbor najboljih srednjoškolskih literarnih radova nastavljeni su danas 43. Književni susreti na Kozari.

Direktor biblioteke Mara Ećim rekla je da je konkurs pod nazivom “Riječi lete, napisano ostaje” bio u funkciji promocije čitanja knjiga, ali i promocije pisanja među srednjoškolcima.

“To su djelatnosti koje mi inače njegujemo u biblioteci i uvijek nađemo načina da nagradimo najbolje u tome, a ove godine smo, uz podršku gradske uprave, to željeli da podignemo na još viši nivo”, rekla je Ećimova novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je na konkurs prijavljeno 150 radova i da su u žiriju, osim nje, bili Suzana Stupar i Zoran Stanić.

Prvo i drugo mjesto pripalo je gimnazijalkama Anji Čulić i Nataši Vrućinić koje su nagrađene radove pisale inspirisane stihovima Skendera Kulenovića “Kako li daljina svemu dadne ljepotu”, dok je treće mjesto osvojila Ivana Simić, učenica Medicinske škole koja je pisala o temi “Ovo je moj grad”.

Žiri je odlučio da budu nagrađeni i profesori Gimnazije “Sveti Sava” i Medicinske škole Sanja Radonjić i Branislav Kecman.

Nagrađeni učenici pročitali su svoje radove i dobili prigodne nagrade izdavačke kuće “Besjeda” iz Banjaluke i Službenog glasnika Republike Srpske. Priliku da ih čuje širi auditorijum imaće 26. septembra na Mrakovici na centralnoj manifestaciji ovogodišnjih susreta.

Književni susreti na Kozari počeli su 11. septembra poetskim časom na paležu u srcu Kozare, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put govorio “Stojanku majku Knežopoljku”, a nastavljaju se 18. septembra kada će u “Galeriji `96” biti održano književno veče pjesnika zavičajnog kruga, gdje će nastupiti pjesnici iz Prijedora, Laktaša, Novog Grada, Srpca, Kostajnice, Gradiške i Banjaluke.

SRNA