Dodijeljene su nagrade u okviru Konkursa za izbor najboljih literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora.

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je Marija Despot, učenica šestog razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović”.

“Najviše sam pisala o svim ljepotama u gradu i o tome kako on izgleda u proljeće i kako se priprema za rođendan. Mnogo volim da pišem, u tome sam uvijek bila dobra. I, ranije sam osvajala nagrade, ali mi je ova nekako najznačajnija”, kaže Marija.

Među srednjoškolcima najbolja je bila Ema Zvicer, učenica trećeg razreda Gimnazije “Sveti Sava”

“Tema mog rada je “Moj voljeni grad”. Pisala sam u gradu u kojem sam provela djetinjstvo i u kojem i dalje provodim dane. Pisana je iz srca i pisala sam o svemu što prijedor čini lijepim”, rekla je Ema.

Konkurs je raspisala Gradska uprava, uz podršku Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije. Na konkurs je stiglo 25 radova.

“Najbolji su pobijedili. Odlučivala je tročlana komisija i odlučeno je da prva tri rada zadovoljavaju sve književno-estetske standarde i promovišu ljubav prema svom rodnom gradu”, istakla je Gordana Vila, direktor Narodne bilioteke “Ćirilo i Metodije”.

Ovo je prvi put da se raspisuje pomenuti konkurs. Cilj je ukazati mladima koliko je bitno voljeti svoj grad i da oni imaju budućnost u Prijedoru.

“Da vole svoj grad, da odlaze da se školuju, ali da se vrate u Prijedor i da shvate da nigdje nije kao kod kuće. Bilo je puno prijavljenih radova i svi su bili jako kvalitetni, nijanse su odlučivale” rekla je Danijela Dodoš, šef Kabineta gradonačelnika Prijedora.

Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola pripalo je Tamari Bilbija iz Osnovne škole “Dositej Obradović”, a treće Heleni Karan iz Osnovne škole “Petar Kočić” U kategoriji srednjih škola, drugo mjesto osvojio je Dejan Stanojević iz Elektrotehničke škole, a treće Nikolina Dragić iz Gimnazije “Sveti Sava.”

Izvor: kozarski