Da je u posljednje vrijeme sve veći pritisak na medije, potvrđuju sve češći primjeri bahatog ponašanja političara prema novinarima, i javnih servisa, ali i komercijalnih televizija. Tim povodom, na adrese medija stiglo je otvoreno pismo Predraga Škore iz Trebinja, koji smatra da mu je, poslanik SDS-a Miladin Stanić, pominjući ga u emisiji komercijalne televizije u negativnom kontekstu, ugrozio integritet i dostojanstvo.

Gostujući u emisiji Alternativne televizije, zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a u NSRS, Miladin Stanić, ime Predraga Škore iz Trebinja, spomenuo je u negativnom kontekstu. Tom prilikom, verbalno je napao i voditelja Vedrana Škoru.

“Tebi Miladine smeta što ja radim. I što javno kažeš. U nedostatku argumentacije i u očiglednoj frustraciji ulaziš u tuđe živote. Tvoja pozicija u tvojoj stranci nije moj problem. Klub vam se osipa, a stranka prosipa. Ti, očigledno, ne znaš ni kud ni kako. Pa po tuđim životima”, naveo je u otvorenom pismu Predrag Škoro.

Slični okršaji u istom studiju odigrali su se samo nekoliko mjeseci ranije. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić nije birao riječi kada ga je, kako kaže, voditelj provocirao.

“Ovo je neozbiljno, vi pravite šou-program od sudbine srpskog naroda. To nije pristojno, ja Vam govorim ozbiljne stvari, a vi se sprdate”, rekao je, između ostalog, Tadić.

Na meti opozicije nisu samo predstavnici medija, već i kolege iz vladajuće koalicije, pa i RTRS iako smo pozive za gostovanja u emisijama opoziciji upućivali gotovo svakodnevno, kad god je to tema zahtijevala.

Urednik emisije “Indirektno” naše Televizije Gvozden Šarac potvrdio je da je zvao Mladena Ivanića da bude gost u emisiji koju uređuje: “Јavio mi se, bio je tada u inostranstvu i rekao da ne može, jer je ranije prihvatio poziv da gostuje u ponedjeljak, isti taj dan na FTV. Zaista, bio je gost. Pokušali smo da napravimo da poslije te emisije dođe u naš studio u Istočno Sarajevo i da napravimo telemost, ali ni to nismo mogli da realizujemo”, pojasnio je Ivanić.

Pozive opoziciji za gostovanja u emisijama upućivali smo gotovo svakodnevno, kad god je to tema zahtijevala.

Međutim, stolica u studiju Radio-televizije Republike Srpske ostala je prazna mnogo puta kada je trebalo da je popune gosti opozicionih stranaka. Iako su svaki put uredno pozivani kao druga strana, RTRS je bojkotovan. Primjer za to je i emisija “Indirektno” u kojoj je predsjednik Republike, Milorad Dodik, bio gost, bez predsjednika glavne opozicione partije – SDS-a, Mladena Bosića, koji je odbio da dođe, iako je bio uredno pozvan.

Pogledajte prilog:

RTRS