vucic-aleksandar

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je da EU još danas reaguje na brutalne i anticivilizacijske mjere Hrvatske koja je zatvorila granice prema Srbiji za teretni saobraćaj zbog izbjegličke krize, te optužio Hrvatsku da ovim napadom urušava srpsku ekonomiju.

Vučić je rekao da očekuje da EU reaguje danas do 14.00, u suprotnom će Srbija reagovati mirno, hladne glave i ukazaće Hrvatskoj da ne može da se iživljava, niti ponižava Srbiju i uništava njenu privredu bez ozbiljnih posljedica.

“Nemam racionalno objašnjenje za takav potez Hrvatske, osim mržnje prema Srbima. Reč je o njihovom brutalnom napadu na Srbiju i pokušaju brutalnog urušavanja naše ekonomije”, izjavio je Vučić novinarima u pauzi skupa “Beogradski investicioni dani”.

On je naveo da je do sada Srbija pretrpjela štetu zbog zatvaranja granica Mađarske i Hrvatske od oko 20 miliona evra, i da je to katastrofalan signal za investitore.

Vučić je najavio da će na današnjoj sjednici Vlade, zakazanoj za popodne, biti preduzete određene mjere, koje će se odnositi prije svega na Hrvatsku, a ne na čitavu EU.

“Ako vam neko urušava ekonomiju i poredi vas sa muvama, potcenjuje vašu zemlju, onda je obaveza Srbije da štiti svoj narod i svoju zemlju”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je od hrvatskih zvaničnika Srbija dobila objašnjenje “kao da je iz sfere zone sumraka”, odnosno poručili su da će pustiti srpske kamione ako Srbija bude poslala pola izbjeglica prema Mađarskoj.

“Pitao sam evropske zvaničnike da li je ovo moguće, da li se ovo dešava u Evropi. Ovo obrazloženje koje smo dobili me je šokiralo”, rekao je Vučić, navodeći da su mjere i sankcije hrvatske prema Srbiji bez razloga i opravdanja.

On je ukazao da EU krši sve svoje sporazume i civilizacijska dostignuća i uporedio ovaj period sa vremenom nekadašnjeg carinskog rata.

Vučić je naveo da se Srbija sa problemom izbjeglica suočava pet mjeseci, a Hrvatska pet dana, kao i da Srbija nikada nije imala, niti će imati problema sa tim ljudima koji se ne plaše da u Srbiji daju svoj otisak prstiju.

“Srbija nije ništa kriva, nije ništa izazvala. Izbeglice dolaze iz Sirije, a ne Srbije. One dolaze u Srbiju iz EU. Evropskoj uniji se sve srušilo, Šengen se srušio, a sad Srbija treba da plaća cenu”, rekao je Vučić, navodeći da je o stavu Srbije upoznao i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini.

On je rekao da su izbjeglice slobodne da idu kuda hoće i da ih Srbija ne trpa u konc logore i nastaviće na lijep način da se ponaša prema njima.

Kada je riječ o poruci Brisela da dio izbjeglica može da se vrati u Srbiju, Vučić je naveo da je bolje da ne komentariše takve izjave.

“Izbeglice mogu da se vrate i iz Srbije u Makedoniju, iz Makedonije u Grčku, ali to nije realno”, rekao je Vučić.

SRNA