Zlatko Dizdarević, diplomata, analitičar, poznati bh. novinar i odlični poznavatelj prilika u regionu Bliskog istoka smatra kako su napadi Rusije na uporišta Islamske države (ISIL) u Siriji, koji su započeli prije dva dana, logična posljedica svega onoga što se tamo dešava. Ocijenio ih je “projektom kojim Rusija štiti svoje interese, kao što je i Zapad štitio svoje”.

Putin legitimno najavio

– Da se to nije napravilo, još bi se godinama nastavilo mrcvarenje, u kojem se očigledno lažno predstavlja želja da se ISIL i ostali teroristi tamo eliminišu, a svojim im se ponašanjem omogućuje da djeluju sve dok Bašar al-Asad ne bude srušen – kazao je Dizdarević za “Avazov” portal.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin je to vrlo jasno i precizno najavio u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, gdje se vrlo legitimno pozvao na postojeći međunarodni poredak, ma koliko on bio doveden u pitanje, te je uradio i ono što je obećao.

Pitanje je sada kako će na to da odreaguje Zapad. Dizdarević navodi da postoje dvije mogućnosti: da se Zapad svojim ponašanjem “ugradi” u tu operaciju i želju da se teroristi eliminišu, što se može uraditi na način da se niko neće osjetiti poraženim ili poniženim. Druga varijatna je da Zapad ne uspije da nadiđe svoju sujetu i povrijeđeno osjećanje, te da napravi neku glupost.

Mudrost Rusije

– Razlika je u tome što su to Rusi uradili na mudar način pokrivši se međunarodnim principima, odnosno oni imaju pravo da kažu da mogu intervenisati zbog toga što su bili pozvani od legalnog predsjednika, ma šta ko o tome mislio. Intervenisati se, prema međunarodnom pravu, može ili kad je to pokriveno odobrenjem Ujedinjenih nacija ili kad dobijete poziv iznutra. Prema tome, oni su dobili poziv i u tom smislu legalno intervenišu. Pa, uostalom, niko živ sa Zapada nije reagovao i rekao da nije legalna intervencija Francuza od prije sedam dana, iako su je izveli na osnovu svoje najosnovnije privatne želje i potrebe – kazao je Dizdarević.

– Rusi ovaj put, za razliku od Amerikanaca, Izraelaca i Francuza imaju pokriće koje je međunarodno validno. Oni su dobili poziv od legalne vlade u Damasku. Rusi štite svoj interes time što se pokrivaju legalnim obrazloženjem, koje ovi sa Zapada nemaju – navodi Dizdarević.

Ističe da ogromnu ulogu u svim tim dešavanjima imaju svjetski mediji.

– Naravno da iza reakcije Zapada na svaki način stoji medijski pritisak da se ono što ovi (Rusija, op.a.) urade pročita na drugačiji način, kao što bi bilo i obrnuto. Prema tome, svjetski mediji u toj cijeloj priči, kako istočni, tako i oni zapadni, produžena su ruka politike i ništa drugo – naglasio je Dizdarević.

Prema njegovom mišljenju, daljnji razvoj kompletne situacije bit će poznat u narednih nekoliko dana.

– Ili će međunarodna zajednica, odnosno Zapad prihvatiti ono što je Putin ponudio u New Yorku, a to je zajedničku koaliciju da se zaustavi rat i eliminišu teroristi, pa da se onda dalje uđe u proces pregovaranja i dogovaranja budućnosti Sirije, ili neće pristati na to i odreagovat će na neki svoj način koji može da bude vrlo opasan i problematičan i za region, ali i za sve nas – ocijenio je Dizdarević.

Još je jednom podsjetio kako su Rusi vrlo precizno rekli: “Pozivamo sve relevantne međunarodne sile u zajedničku operaciju protiv terorizma u Siriji”.

– To je vrlo legitimno rečeno na govornici Ujedinjenih nacija: “Izvolite da idemo zajedno, ako nećete zajedno, mi idemo sami”. Oni su to i uradili, i šta je tu sad sporno. Druga je stvar što je sad Zapad šokiran – kako neko može da uradi nešto mimo njih. Ja uopće nisam iznenađen onim što je Putin uradio – stav je Dizdarevića.

Reakcija Amerike

Kada je u pitanju odgovor SAD-a na rusku akciju, Dizdarević navodi kako je to najveća tajna u ovom trenutku.

– Ako budu imali dovoljno mudrosti u geostrateškom smislu, oni će prihvatiti realnost i ući u zajednički svjetsku koaliciju, zajedno sa Rusima, u nastojanju da se rat zaustavi, a nakon zaustavljanja rata i eliminisanja ISIL-a i ostalih terorista, moglo bi se razgovarati o budućnosti Sirije. Ako ne budu imali dovoljno snage da u sebi pobijede osjećanje isključivosti i veličine, odreagovat će kaubojski i onda će to biti katastrofa – rekao je Dizdarević.

Ni Hladni rat nije isključen

Dizdarević navodi kako nije isključena ni mogućnost novog Hladnog rata.

– Hladni rat zavisi od toga kako će Amerika odreagovati. Putin nije ponudio Hladni rat, već racionalno rješenje. Od Amerike zavisi hoće li ulaziti u Hladni rat ili neće, s tom razlikom što oni gube iz vida da u ovoj cijeloj operaciji Putin nije sam. Putin iza sebe ima više od pola planete, samo što to niko od medija neće da prikaže – zaključio je Dizdarević.

Avaz