Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske zakazao je za sljedeći petak novi sastanak lidera političkih partija RS, a na koji će još jednom pozvati stranke okupljene u Savezu za promjene. Kako je kazao opšti interes RS mora biti iznad stranačkih interesa.

U Palati Republike održan je sastanak predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Pozivu predsjednika Dodika odazvali su se lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević i PUP-a Ilija Stevančević. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić. Lideri stranaka koje čine tzv. Savez za promjene nisu se odazvali pozivu predsjednika Srpske na današnji sastanak.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je u skladu sa svojim ovlašćenjima, a nakon višemjesečne polemike koja se vodi među strankama iz Srpske pozvao predstavnike stranaka, kako bi se postigao dogovor oko najvažnijih pitanja.

“Veoma je važno da Republika Srpska bude vidljiva na svakom mjestu u svom punom kapacitetu. Međutim, sve je učinjeno da Srpska bude kriminalizovana, a ustvari se time prebacuje tema sa lošeg rada srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama. Postoji zabrinutost u javnosti da oni ne predstavljaju Srpsku onako kao bi trebalo”, rekao je predsjednik Dodik.

“Zato je trebalo da se sastanemo i rješavamo pitanja u Republici Srpskoj. U vrijeme kada se Evropa homogenizuje, učinio je to i hrvatski narod u BiH, najavljuju se i kod Bošnjaka, očigledne su namjere da samo srpski korpus ostane razjedinjen.”

Pozvao je policiju  RS da omogući nađe način da se Mile Radišić nađe na izdsžavanju kazne.

Dodik je pozvao srpske predstavnike koji predstavljaju Republiku Srpsku u Sarajevu da se odazovu sastanku koji je zakazao za idući petak

Predstavnik SNSD-a na ovom sastanku, Nebojša Radmanović rekao je da su oni opredjeljeni očuvanju i jačanju Republike Srpske.

“Ovakav zadatak imaju i naši koalicioni partneri, a to je breme koje su sami preuzeli. Vrhunac našeg iznenađenja je odbijanje predstavnika Saveza za promjene da se odazovu pozivu predsjednika Republike Srpske. Pozivam sve stranke, u ime SNSD-a da dođu da razovaraju o budućnosti Republike Srpske”, izjavio je Radmanović..

On je dodao da je potrebno je zbijanje redova protiv svih onih koji se bore protiv Republike Srpske, jer trenutno u Sarajevu nema nikoga ko podržava Republiku Srpsku.

Predsjednik DNS-a, Marko Pavić izjavio je da je je u DNS-u logično da se odazovu pozivu predsjednika Republike Srpske.

“Predsjednik Srpske je najviša instanca i jedini koji je po Ustavu ovlašten da saziva ovakve sastanke. Ako Savez za promjene štiti interes Republike Srpske, onda su se morali odazvati ovakvom sastanku”.

Pavić je rekao da se na sastanku trebalo razgovarati o urušavanju Republike Srpske, jačanju Ustava Srpske i prenošenje ovlaštenja sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu.

“DNS čvrsto stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaki aneks Dejtonskog sporazuma su potpisale sve strane, a jedna od tih strana je i Republika Srpska. Niko ne može da razvlasti Republiku Srpsku, osim samih predstavnika Republike Srpske”, naglasio je Pavić.

“Na šta smo sad prisiljeni? Da idemo na Narodnu skupštinu i da skupština donese zaključke i stavove kojih će se svi morati pridržavati. Mislim da se situacija još uvijek može popraviti i ja zato podržavam da se pošalje još jedan poziv Savezu za promjene jer je to u dugoročnom interesu svih građana Republike Srpske”, zaključio je Pavić.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, rekao je da se ova partija uvijek u svom djelovanju zalagala i podsticala na konstruktivan dijalog o svim pitanjim koja se tiču Republike Srpske i BiH. Istakao je da je razočaran nedolaskom predsjednika opozicionih partija, čime je, kako je rekao, prekinuta praksa održavanja ovih sastanaka, uspostavljena prije pet godine.

Đokić smatra da je nedolazak na konsultacije pokazatelj  da te stranke nemaju minimum poštovanja institucije predsjednika Republike Srpske, jer ona znači i predstavlja jedinstvo Republike Srpske. On je upozorio na prisutnu homogenizaciju bošnjačkih stanaka, za što je rekao da nema ništa protiv, ali da je razočaran što se to nije desilo i u Srpskoj. Đokić je pozvao da se ovakav sastanak, ali i s predstavnicima opozicionih partija, održi u što skorije vrijeme.

Ja sam još 2013.godine uputio otvoreno pismo predsjedniku SNSD-a i predsjedniku SDS-a da se okrenu problemima u Republici Srpskoj i nagomilanim socijalnim problemima. Koliko su se i jedni i drugi odazvali tom mom pismu vidimo i po ovome što se danas predstavnici SDS-a nisu pojavili na sastanku.

Dragan Đurđević, predsjednik SRS RS, izrazio je nadu da će ponovni sastanak, ali kojem bi prisustvoavali svi pozvani, biti što prije održan, jer predstoji donošenje budžeta, kao i izbori naredne godine, što bi trebalo da bude razmatrano na ovakvom sastanku. On je ukazao da nedolaskom pozvanih, na primjer nemaju priliku da postave pitanje Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH, ili poslanicima tz. Saveza za promjene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nenad Stevandić, predsjednik Samostalnog srpskog kluba u NSRS, istakao je da su ovom sastanku trebalo da prisustvuju svi pozvani i da tom prilikom isključe lične kvalifikacije, jer su teme razgovora bile važne za Srpsku. Naveo je da bi i NSRS trebalo da razmatra ovo pitanje, a sve u cilju postizanja potrebne saglasnosti predstavnika Srpske u bh. institucijama.

Stranke okupljene oko Saveza za promjene su ranije saopštile  da neće prisustvovati sastanku, jer “predsjednik Republike ne izvršava ustavne obaveze i ne radi na jedinstvu Srpske i njenih građana, već kako tvrde, produbljuje nejedinstvo”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je prije sastanka da stav opozicije da ne dođe na sastanak, razumije tako da oni nemaju želju da razgovaraju, ili da se postigne dogovor.

N.N./Agencije