Na tvrdnju nekadašnjeg SNSD-ovog ministra zdravlja RS, a sada člana SDS-ovog Odbora za zdravstvo, Slobodana Stanića, da se u pojedinim klinikama banjalučke hirurgije koriste zavoji stari pola vijeka kao opareni su skočili SNSD-ov sadašnji ministar zdravlja Dragan Bogdanić, direktori bolnica i ljekarski sindikalci.

Svi kao jedan vele da Stanić laže! Može biti. Sumnjam da je neko izvan tog zatvorenog kruga medicinara imao priliku da gleda datume proizvodnje na sanitetskim materijalima. Međutim, problem je u tome što je i sam Stanić, sve donedavno, bio dio tog zatvorenog kruga. Štaviše, čovjek se nalazio u njegovom strogom centru.

S druge strane, ne treba biti pretjerano pametan i stručan da bi se izvukao zaključak da je javni zdravstveni sistem u Srpskoj u potpunom rasulu! Nažalost, svako od nas povremeno ima nesreću da mora da ode do ljekara. Osim što banjalučka hirurgija (za ostale slične ustanove po RS ne znam) i dalje liči na konjušnicu – kako je ovu kliniku svojevremeno slikovito opisao sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik – brojne zdravstvene ustanove širom Srpske tešku muku muče s nabavkom osnovnih materijala i medicinskih sredstava, lijekova, izmirivanjem redovnih plata i doprinosa prema zaposlenima. Posebnu priču predstavlja to što do danas u javnim zdravstvenim ustanovama nije iskorijenjena dugogodišnja grozna praksa da ljekara, ako želiš da se potrudi oko tebe ili nekog tvog, moraš “podmazati” litrom skupog pića, nekim drugim prigodnim poklonom ili diskretnom plavom kovertom sa šuštećim sadržajem.

Najkraće rečeno, skoro da je nebitno da li je Slobodan Stanić lagao kada je ustvrdio da ovdašnji ljekari moraju da bolesnike previjaju zavojima iz Drugog svjetskog rata. Uslovi pod kojima se ljudi liječe u domaćim bolnicima, ionako, neodoljivo podsjećaju na one iz slavnog doba partizanskih poljskih ambulanti. Jedino još fali da hirurg, umjesto maske s anestezijom ili nekim sličnim sredstvom protiv bolova, pacijentu prije operacije na usta prisloni grlić flaše s rakijom.

Ostaje mi da se nadam da na ove konstatacije, kao opareni, neće skočiti aktuelni ministar zdravlja, direktori svih bolnica i ljekarski sindikalci, pokušavajući da me ubijede da vjerujem njima, a ne svojim očima.

Press