Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, pozvao je juče predstavnike opozicije da slobodno pokušaju da naprave crnogorski scenario u Srpskoj, navodeći da ga “baš interesuje” kako će to uraditi.

On je liderima Saveza za promjene poručio da se ne plaši naroda na ulicama, nazivajući takve priče skretanjem pažnje s njihove “izdajničke politike u Sarajevu”.

– Mogli smo da čujemo i one koji kažu da će to biti nešto slično kao u Crnoj Gori. Evo, neka bude slično, da baš vidim šta će uraditi. Ta njihova zaluđenost da će ih narod Srpske podržati potpuno je diletantska. Ja i želim da pokažu svoju nemoć. Evo, neka organizuju, da vidimo na koji način će se kretati kroz sve to. To je samo skretanje pažnje i priča da je RS nestabilna – rekao je juče Dodik, govoreći o zaključcima koji su doneseni na posljednjoj posebnoj sjednici NSRS o zaštiti ustavnog položaja Srpske.

Omalovažavanje institucija

Navodeći da je cilj posebne sjednice bio da se pokuša doći do kompromisa za pitanja koja su važna za RS, predsjednik SNSD-a je rekao da se na kraju to pokazalo nemogućim, najviše zbog omalovažavanja institucije predsjednika i Vlade RS, a sada i NSRS od opozicije.

Neće biti kontramitinga

Nakon što se juče pojavila informacija o pripremi opštinskih i gradskih odbora SNSD-a za organizovanje kontramitinga, ukoliko se opozicija odluči za proteste, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, to je demantovao.

– Ništa nismo planirali. Kakvi protesti, mi ne organizujemo. Nema nikakvih protesta, već organizujemo unutarstranačku raspravu o ovim pitanjima i to je to. S naše strane nema predviđenih protesta i mi ćemo putem institucija veoma jasno izražavati svoj stav. A partijska struktura se upoznaje s ovim elementima o kojima govorimo – odgovorio je Dodik.

–  Naša želja je bila da budu evidentirani ti propisi i da pokušamo da ukažemo na greške. Ipak, to nije bilo moguće, mada zaključci pozivaju na konsenzus i dogovor. Ja i sad pozivam na novi dogovor i kompromis, i spremni smo na to, ali kako kada oni omalovažavaju institucije RS. Očigledno je da je zasjedanje NSRS iznijelo sasvim novu koncepciju, koja je razotkrivena u političkom djelovanju i nastupima prvaka koji sebe predstavljaju političkim Savezom za promjene. Ovdje je bila vidljiva njihova borba za pozicioniranjem na nivou BiH nauštrb RS – rekao je Dodik.

Posebnu pažnju Dodik je juče posvetio svojim pojedincima iz Saveza za promjene, koji su učestvovali na sjednici NSRS u utorak. On je nastup ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Mirka Šarovića, poistovjetio s nastupima ambasadora u BiH.

– Neodoljivo me je sve to podsjetilo na ambasadore koji su godinama dolazili i prijetili prstima, govorili neargumentovane stvari i ne želeći da čuju mišljenje drugih, samo napuštali mjesto gdje su to govorili. Ali, možda on sebe već osjeća kao ambasadora u RS iz BiH i zato može na taj način da se ponaša – rekao je Dodik.

Bakirov đak

Nije ostao dužan ni lideru SDS-a, Mladenu Bosiću, rekavši da njegovo obraćanje u Narodnoj skupštini nije bilo u funkciji teme posebne sjednice, već onih koji ga podržavaju u Sarajevu.

– Kao najbolji đak Bakira Izetbegovića iz srpskog odjeljenja te škole, Bosić umjesto konkretnih odgovora na konkretna pitanja, odlučio je da deset minuta sa skupštinske govornice cvili i plače, pokazuje nemoć i svoje ponašanje kakvo je naučio u Sarajevu – prokomentarisao je Dodik.

Nazivajući lidera NDP-a, Dragana Čavića, šizofrenikom, Dodik je rekao da je propustio priliku da uredi RS onako kako on misli da treba, a “sada bi da unosi nemire”.

– Njegov poziv na destabilizaciju sveukupnih prilika u RS, nazivanje stanja aparthejdom, diktaturom, režimom, omiljene su riječi navodnog velikog demokrate i opozicionara u RS, koji je svoju slavu doživio komentarišući izvještaj o Srebrenici. Najozbiljniju osudu zavređuje najava vanparlamentarnih oblika borbe, što nije novo za Čavića. Mi nemamo ništa protiv demokratskog pozivanja na izražavanje volje naroda, ali u ovom slučaju prihvatiti Čavićevo razmišljanje i drugih iz ovog tzv. saveza bi značilo braniti srpsku izdajničku politiku na nivou BiH – zaključio je Dodik.

Press