Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona u istrazi ubistva Božidara Cicmila /32/ iz Plužina sarađuje i sa međunarodnim istražnim organima jer se sumnja da bi jedan od motiva ubistva mogla biti njegova povezanost sa kriminalnim miljeom u Crnoj Gori.

Načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Hasić rekao je danas na konferenciji za novinare da je policija do sada ispitala veći broj svjedoka i privela pet osoba koje bi se mogle dovesti u vezu sa ubistvom, te da će biti saslušane još 33 osobe koje su bile povezane s Cicmilom.

Hasić je rekao da policija posjeduje snimak sa nadzorne kamere na kojoj se vidi ubica, ali mu se ne vidi lice.

“Ta osoba je prošla kroz zgradu i izašla napolje”, rekao je Hasić i dodao da se vidi da hramlje što se poklapa sa izjavom svjedoka Saše Brkića, koji je rekao da je ubicu udario autom na licu mjesta.

Brkić, koji je i rođak Božidara Cicmila, međutim, nije mogao dati detaljan opis da bi bio urađen foto-robot. Ubica nije bio maskiran, a policija još nema informaciju da je koristio rukavice.

Što se tiče forenzičkih dokaza, iz policije se nadaju kako će imati dovoljno trgova i dokaza koji će im pomoći u otkrivanju mogućeg počinioca.

“Imamo mjesto gdje pretpostavljamo da bi se mogao naći otisak prsta ubice. Postoje indicije da je ubica ostavio otisak prsta, a nađe li se ta `mrvica` otiska imaćemo identitet”, rekao je Hasić.

Hasić je naveo da je Cicmil bio pripadnik specijalne policije i predmet interesovanja i obrada domaćih i regionalnih agencija kao bezbjednosno interesantna osoba. “Bio je u fokusu Sipe”, dodao je Hasić.

Iz policije su potvrdili da je Cicmil vrlo često mijenjao mobilne telefone i njihove brojeve. Cicmil je, kažu u policiji, često putovao u Crnu Goru i imao je mobilni sa crnogorskim brojem.

“Kada je riječ o Mostaru i vremenu koje je Cicmil proveo u tom gradu, on se tu osjećao bezbjedno. Kod njega i njegovog rođaka nije pronađeno oružje koje bi ukazalo na njegovu sumnju da bi mu se nešto moglo dogoditi”, rekao je Hasić.

Na pitanje novinara da li policija ima podatke da je Cicmil učestvovao u nekoliko ubistava u Crnoj Gori, što su objavili podgorički mediji, Hasić je rekao da nema te podatke, te da je policija HNK zatražila informacije o njegovoj prošlosti od crnogorskih bezbjednosnih službi.

Načelnik kriminalističke policije nije želio komentarisati navode da je hrvatska obavještajna služba prije godinu dana obavijestila kolege u BiH da je Cicmil dio kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnim krijumčarenjem narkotika, naglasivši samo da MUP HNK nije ni zvanično, niti nezvanično dobio takvu informaciju.

Iz policije su naveli da je Cicmil ubijen municijom kalibra 7,65 i da je modus izvršenja Cicmilovog ubistva sličan s jednim ubistvom u Banjaluci.

Odbacili su mogućnost da je Cicmil bio žrtva reketa.

Cicmil se u Mostar doselio prije tri godine kada je u ovom gradu otvorio taksi preduzeće “Moj taksi” koje je zapošljavalo stotinjak ljudi. Učestvovao je u mnogim humanitarnim akcijama na području Mostara i Hercegovine, te sponzorisao brojne manifestacije.

Cicmil je ubijen 19. oktobra u 9.30 časova u garaži zgrade u kojoj je stanovao. Sahranjen je juče na seoskom groblju Stolac u Pivi u Crnoj Gori.

Vlasnik preduzeća “Moj taksi” Božidar Cicmil /32/ ubijen je u garaži zgrade u kojoj je stanovao u Ulici blajburških žrtava u Mostaru, a napadač je u njega ispalio pet ili šest hitaca, potvrdio je kantonalni tužilac.

Crnogorski mediji Cicmila dovode u vezu sa kriminalnim miljeom Crne Gore koji

se bavio međunarodnom trgovinom narkoticima.

SRNA