Pažnju na ulicama Sanskog Mosta ovih dana plijeni lijepo uređeni automobil zastava 750 ili popularni “fićo”, čiji je vlasnik uspješni sanski preduzetnik Esad Sinanović.

On kaže da je “fiću” slučajno pronašao u Bosanskom Petrovcu, te ga otkupio od prijašnjeg vlasnika. Kaže kako je automobil bio u vrlo lošem stanju, odbačen i prekriven slojevima prašine i prljavštine.

“Ovih dana obilježavamo pedeset godina postojanja firme. Došao sam na ideju da vratim život ‘fići’ i pretvorim ga u naš zaštitni znak. Reakcije su više nego pozitivne, a kolege kažu kako se radi o originalnoj ideji”, kaže Sinanović.

Ističe kako je automobil proizveden daleke 1975. godine u kragujevačkoj fabrici “Zastava”, a snaga njegovog motora iznosi skromnih 18 kilovata.

Vlasnik kaže kako je motor vozila bio u odličnom stanju, ali da je trebalo dosta popravki limarije i šasije koje su bile nagrižene zubom vremena.

“Trudili smo se da pronađemo što više originalnih dijelova, pa smo ih naručivali iz Srbije. Slobodno mogu reći kako ‘fićo’ ima barem 90 odsto originalnih dijelova”, ponosno priča Sinanović.

Kaže da, dok se drugi preduzetnici voze u skupim i moćnim automobilima, on na poslovne sastanke dolazi “fićom”.

“Mogu vam reći kako se pokazalo da je to mnogo bolji način promocije, svi dolaze, zapitkuju i zagledaju mog ljubimca”, kaže ovaj uspješni sanski preduzetnik.

Dodaje kako je u međuvremenu već dobio nekoliko ponuda za prodaju, ali da ih je glatko odbio. “Fićo” je, kaže, postao brend firme, ali i ljubimac cijele porodice, tako da u ovom trenutku nema cijene za njega.

NN