Direktor federalne Uprave policije Dragan Lukač rekao je nakon sastanka sa komesarima policije iz Federacije BiH (FBiH), na kojem se razgovaralo o mjerama u borbi protiv terorizma, da je policija opredijeljena za preduzimanje svih mjera i da stavi sve kapacitete na raspologanje.

“Radimo na snimanju stanja na terenu, ponašanja pojedinaca i zajednica koji su izvan institucija vjerskih zajednica, da bi došli do profilisanja takvih lica i kasnije preduzeli mjere”, rekao je Lukač novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, policija u FBiH ima aktivan odnos i prema listama ljudi koji su otišli na strana ratišta i tu vrši posebnu prizmu pojačane kontrole, a postoji i dobra saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

“Ne bi se složio sa ocjenama da postoje mjesta u BiH gdje država nema nikavu kontrolu, da su to tamni vilajeti gdje se ne može ući i vladaju pravila šerijatskog prava. Ima pojavnih oblika te vrste, ali ne i da su kompletna naselja sa takvim `van države stvorenim institucijama`”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, policija radi pojačanim intenzitetom i provodi mjere, kao što su veći broj patrola i dodatno angažovanje policajaca i nastaviće tako, a preduzima i provjere većeg broja portala se ekstremističkim sadržajima.

“Ambijent saradnje građana i policije je jako bitan za rezultate rada. Policija dosta dobro radi svoj posao i građani u tom smislu ne treba da budu uznemireni”, naglasio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara ne smatra da je saradnja bezbjednosnih agencija u BiH na zadovoljavajućem nivou, ističući da je treba produbiti, te učiniti efikasnijom razmjenu informacija.

“Treba pojačati nadzor i budnost bezbjednosnih i policijskih agencija nakon posljednjih događaja vezanih za terorizam. Potrebno je smirivati situaciju, tako policija može puno bolje djelovati. Ne treba unositi dodatnu paniku i dezinformacije. Policija će imati snage da odgovori na ove probleme”, poručio je Čampara.

Da bi se poboljšala koordinacija u borbi protiv terorizma, Čampara smatra da treba uspostaviti koordinaciono tijelo na nivou BiH, kao udarnu grupu za borbu protiv terorizma koju će činiti i predstavnici entitetskih ministarstava, a biće proširena i na kantonalne MUP-ove u operativnom djelovanju.

“Imala bi sjedište u Tužilaštvu BiH, kao i Operativna grupa za borbu protiv terorizma koju, takođe, treba formirati na osnovu odluke Savjeta ministara”, kaže Čampara.

O uspostavljanju ovakvih tijela, Čampara je istakao da postoji dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, te najavljuje da će zajedno istrajati da budu što prije formirana.

SRNA