Spremni, hrabri i uvijek na usluzi građanima Srpske – ovako se mogu opisati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Očuvanje bezbjednosti, borba protiv kriminala i korupcije, ali i terorizma, njihovi su osnovni zadaci.

Služenjem parastosa stradalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i polaganjem vijenaca na spomen-ploču obilježena je krsna slava – Sveti Arhangel Mihail. Tradicionalno, predstavljeni su i diplomci Visoke škole unutrašnjih poslova. Dodatnim osposobljavanjem Policije Srpske bićemo u mogućnosti odgovoriti prijetnjama globalnog karaktera, poručili su sa obilježavanja.

Sa prosjekom 9.26, Nikolina Knežević zasluženo nosi titulu najuspješnijeg studenta Sedamnaeste klase Visoke škole unutrašnjih poslova. Predrasude o ženama u uniformi za nju ne postoje, a svoje početke vidi u policijskoj stanici, jer smatra da tu najbolje može naučiti posao kojim će se baviti. Put do diplome nije bio lak.

– Ovaj fakultet zahtijeva mnogo obaveza pored učenja i redovnog prisustva nastavi, tako da put nije bio nimalo lak. Ovdje se, pored toga, imaju obavezna dežurstva, razna postrojavanja. Tako da imamo dosta obaveza, a malo vremena za učenje  – kaže Nikolina.

Kroz ovu školu, diplomu je do sada steklo 1.205 studenata, a kao nagradu za učenje, troje najboljih iz ove klase dobiće i stalno zaposlenje. Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, istakla je da studenti stečeno znanje treba da pokažu u okviru sistema koji ih je školovao, i da tako budu na usluzi građanima Srpske.

– Ušli smo već u procedure opreme, adekvatnog naoružanja, ali isto tako i proširenja naše kadrovske baze u okviru MUP-a i kroz novi prijem ljudi koji ulaze u Specijalnu policiju, ali i kroz novo zapošljavanje svih onih, između ostalog i ovih koji su danas promovisani kao diplomci – rekla je Cvijanovićeva.

Sadašnje i buduće generacije nikada ne smiju zaboraviti 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali svoje život za Republiku Srpsku. Upravo zato, ministar Lukač kaže da se svim silama moramo boriti protiv terorizama. Najavio je aktivniji rad na donošenju Zakona o borbi protiv terorizma kojim će Policija Srpske imati veća ovlašćenja u borbi protiv ovog globalnog problema.

– Svi naši policajci u svojim vozilima, u svojim stanicama, svim mjestima imaju dugo oružje i već sam rekao da imaju apsolutno pravo da ga upotrijebe u zaštiti života i imovine naših građana – rekao je Lukač.

Povodom Krsne slave MUP-a uručen je i “zlatni znak policije” službenicima za iskazanu hrabrost, odlučnost i profesionalizam u obavljanje službene dužnosti. Posthumno je uručen bratu policajca stradalog u terorističkom napadu u Zvorniku, Draganu Đuriću, kao i Stevi Milovanoviću i Željku Gajiću koji su ranjeni tokom napada.

mup srpske odlikovanje

RTRS